Élet-Stílus

Velünk rendezne foci-Eb-t Románia

admin
admin

2010. 09. 29. 15:45

Románia Magyarországgal közösen szeretne pályázni a 2020-as vagy 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság rendezésére - jelentette be Mircea Sandu, a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) elnöke.

A román futballszövetség már fel is vette a kapcsolatot a magyar kollégákkal, hogy megtegyék az első lépéseket a közös pályázás érdekében. A sportvezető elmondása szerint egy multinacionális cég vezérigazgatójával tárgyalt az esetleges pályázásról, aki azt javasolta, hogy közösen próbálják megnyerni az ügynek a román államelnököt, a román kormányt és a parlamentet, illetve egy olyan „szomszédos országnak” az illetékeseit, amellyel közösen lehetne Európa-bajnokságot rendezni.

A Romania libera, a Jurnalul National és néhány más román napilap tudósítása szerint Sandu már beszélt a tervről Berzi Sándorral, a magyar szövetség (MLSZ) elnökségi tagjával, aki az FRF vezetője szerint szoros kapcsolatokat ápol Orbán Viktorral. Sandu szerint a magyar kormányfő kész arra, hogy kormányszinten kezdeményezze annak felmérését, milyen lehetőség van a rangos sportesemény közös megrendezésére. Sandu hozzátette: Emil Boc román miniszterelnöknek is levelet küldött az ügyben, és várja visszajelzését. Politikai szándék nélkül ugyanis mindez csak hamvába holt ötlet lehet – tette hozzá.
A sportvezető jelezte: nyolc-kilenc olyan romániai városban lehetne új stadiont építeni (ezekből valószínűleg ötöt-hatot választanának majd ki), amelyekben megrendezhetnék az Eb mérkőzéseit. „Elegünk volt az olyan típusú stadionokból, mint amilyen a Dinamo vagy a Giulesti, amelyek semmiféle lehetőséget nem biztosítanak a civilizáltságra” – mondta. Az erdélyi Krónika szerdai számában emlékeztetett: két évvel ezelőtt éppen Emil Boc beszélt erről a témáról, amikor – még Kolozsvár polgármestereként – a kincses városban építendő új stadion látványtervét mutatta be.

Akkor a magyar szövetség jelezte: a román fél részéről semmilyen hivatalos megkeresés nem érkezett ez ügyben. Magyarország eddig háromszor pályázta meg az Eb-rendezést: a 2004-es torna lebonyolítását Ausztriával, a 2012-est Horvátországgal közösen képzelte el, a 2008-asnak pedig egyedül adott volna otthont, de egyszer sem járt sikerrel – írja a romániai magyar lap.

Az MLSZ szerda este közleményben reagált a hírre: “A Magyar Labdarúgó Szövetséget a közelmúltban telefonon kereste meg a román fél, és felvetette a közös rendezés lehetőségét. Azt a választ kapta, hogy az ötlet jó, és akkor térjünk vissza rá, ha a román szövetség megszerzi hozzá a szükséges támogatásokat. Több lépés az ügyben magyar részről nem történt.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.