Élet-Stílus

Rekordot dönthet a Balaton vízszintje

admin
admin

2010. 09. 29. 16:51

A hét végétől pár héten keresztül összesen Velencei-tónyi mennyiségű többletvíz érkezik a Kis-Balatonba a Zala folyón keresztül, ezért a Balaton vízszintje tovább emelkedve, pár héten keresztül meghaladhatja a nyári 125 centiméteres csúcsot.

A Zala vízgyűjtőjén történt nagy esőzések hatására a hétvégétől két-három héten át összesen 40-45 millió köbméternyi többletvíz érkezik a Kis-Balatonba, majd a Balatonba – közölte Csonki István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

A vízügyi szakemberek az árhullám fogadására úgy készülnek fel, hogy a Sió-zsilipet tovább nyitják, és a jelenlegi 30 köbméter helyett 40, szükség esetén akár 50 köbméternyi vizet engednek le másodpercenként a tóból. Emiatt a Sió menti, alacsony fekvésű területeken fel kell készülni a megemelkedő talajvíz Sióba történő szivattyúzására, amit a vízügyi szakemberek a hétvégéig megtesznek.

Az ősz egyébként mind a talajvíz, mind a természetes vizek szempontjából az apadás időszaka szokott lenni. Idén azonban ez a tendencia megfordult, és jelentős vízkészlet gyarapodás tapasztalható mindenütt. Hasonló helyzetre utoljára a szakemberek emlékezete szerint az 1965-ös nagy árvíz előtti években volt példa.
A Balaton vízállása szerdán 122 centiméter volt, ami 12 centiméterrel magasabb a maximális üzemi vízszintnél. A tó jelenlegi és a következő héttől várható vízszintemelkedése akkor okozhat gondokat, és kiöntéseket a Balaton dél-nyugati partjánál lévő települések lakóterületeit is veszélyeztetve, ha erős északi szél fúj, vagy jelentős csapadék hullik. Csirmaz Kálmán, a siófoki obszervatórium ügyletes meteorológusa arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az előrejelzés alapján a jövő héttől sem jelentős mennyiségű csapadék, sem hosszan tartó viharos szél nem várható, de élénk, erős, 40-50 kilométer/órás széllökések előfordulhatnak a térségben.

Laki István, a Kis-Balaton üzemmérnökségének vezetője arról számolt be, hogy az eddigi esőzések miatt másod- és harmadfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Zala és a Kis-Balaton bizonyos részein, amit nem kell fokozni a most várható újabb árhullám miatt. A Zalából érkező többletvíz egy részének tározására alkalmas a Kis-Balaton, a többit továbbengedik a Balatonba. A víz sem lakóterületet, sem az M7-es autópálya, sem a vasút töltéseit nem fogja veszélyeztetni az üzemmérnökség illetékességi területén – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.