Élet-Stílus

Magyar fejet követelnek Brüsszelben

A génkezelt növények melletti lobbizással vádolják Brüsszelben Bánáti Diánát, az importengedélyek kiadásáért felelős az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) elnökét. A Liberation cikke szerint a döntéshozó bizottságban a GM-lobbi tagjai ülnek, ezért adnak ki kizárólag pozitív véleményeket a kénkezelt növényekről. Bánáti cáfol.

A testület magyar vezetője önéletrajzában úgy kisebbítette a géntechnológia vezető szereplői által finanszírozott International Life Sciences Institute-ben (Ilsi) korábban végzett tevékenységét, hogy eltitkolta a szervezet európai ágánál betöltött az igazgató tanácsi tagságát – írja a francia Libération.

José Bové, a Zöldek francia európai parlamenti képviselője „botrányos érdekkonfliktusról” beszélt a lapnak, szerinte az Ilsi „az agrobiznisz lobbija” és Bánáti „azonnali lemondását” követelte. Elmondása szerint július 14-én figyelmeztette a helyzetre az Európai Bizottságot, de azóta még nem kapott választ.

A lap megkeresésére sem az Európai Bizottság, sem az EFSA nem kívánta kommentálni a vádakat. A Libération szerint az Európai Bizottság mindig is támogatta a géntechnológiával módosított (GM) növényeket, amelynek bizonyítéka, hogy 1998 óta 125 engedélyt adott ki, s egyetlen elutasítás sem született, leszámítva azt a hat pályázatot, amelyet maguk a gyártók vontak vissza.

Bánáti Diána felháborítónak tartja és visszautasítja azokat az állításokat, hogy a génmódosított (GM) növények mellett lobbizna. Korábban volt az ILSI tudományos tanácsadó testületének tagja, jelenleg elnökségi tagja és az EFSA igazgatótanácsának az elnöke, július 1-től kapott újra négyéves mandátumot. Az érdekeltségi nyilatkozatában pedig természetesen fel van tüntetve az ILSI – mondta. Az EFSA független intézmény és nincs döntési hatásköre a GM növények engedélyezése kapcsán – hívta fel a figyelmet.

Az uniós szervezetek a lap szerint szisztematikusan figyelmen kívül hagyják a kutatók, a nemzeti egészségügyi hatóságok vagy a környezetvédelmi egyesületek által megfogalmazott ellenvetéseket. Az Európai Bizottság olyan személyekkel töltötte meg a hatóságot, akik a génkezelt növények elkötelezett hívei, „ha nem egyenesen az iparból érkeztek” – fogalmazott a lap.
Bánáti Diána – aki Magyarországon a Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet főigazgatója – 2006 óta tagja az EFSA igazgatói tanácsának, amely 2008-ban választotta elnökévé. Idén júliusban pedig megerősítették a posztján. A szervezet elvileg független tudományos tanácsokkal szolgál az agrárium és az élelmiszeripar valamennyi területén. A Libération szerint valójában a saját tagjainak véleményét tünteti fel a hatóság álláspontjának, márpedig a tagok között valamennyi nagy génkezelt gyártó (Monsanto, Syngenta, Bayer, BASF) szószólója megtalálható.

A környezetvédők a kezdetektől ostorozzák az EFSA működését, amely egyetlen tanulmányt sem maga készít, hanem a kizárólag a gyártók által rendelkezésére bocsátott kutatásokra támaszkodik, amelyeknek az a célja, hogy bizonyítsák az egyes termékek ártalmatlan voltát. A hosszú távú kockázatokról pedig semmilyen felmérést nem követel meg az EFSA.

A lap következtése szerint az EFSA összetétele a magyarázat arra, hogy a hatóság kizárólag pozitív véleményeket ad ki a génkezelt növényekről. Bánáti Diána esete ugyanis nem egyedi. Suzy Renckens, az EFSA génkezelt termékekért felelős volt igazgatója április óta a Syngentánál dolgozik. A Harry Kuiper, az ügynökség GM-növényekkel foglalkozó tudományos tanácsának jelenlegi elnöke pedig annak az Európai Unió által támogatott projektnek, az Entransfoodnak a koordinátora, amely a génkezelt termékeknek az uniós piacra történő bevezetésével és az európai ipar versenyképessé tételével foglalkozik – írta a Libération.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik