Élet-Stílus

Elkezdtük kihúzni lábunk alól a talajt

Világszerte a növényfajok több mint egyötödét fenyegeti a kihalás, a háttérben az emberi tevékenység áll – derül ki a témában végzett eddigi legátfogóbb kutatásból. A növények pedig az állatvilág, benne az ember létének alapját képezik.

A jelentés az eddigi legpontosabb feltérképezését jelenti annak a veszélynek, amely a világ becslések szerint 380 ezer növényfaját fenyegeti – mondta Stephen Hopper, a kutatásban szintén részt vevő londoni Királyi Botanikus Kert igazgatója. „Ez a tanulmány megerősíti, amit már eddig is sejtettünk, hogy a növények veszélyben vannak, és ennek legfontosabb oka az emberi tevékenység kiváltotta élőhely-zsugorodás” – fogalmazott.

„Nem nézhetjük ölbe tett kézzel a növényfajok eltűnését – a növények jelentik minden földi életforma alapját, ezenkívül tiszta levegőt, vizet, táplálékot és üzemanyagot biztosítanak számunkra. A teljes állatvilág a növényektől függ, ahogyan mi is” – hangsúlyozta Hopper.Hopper. Szerinte Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), a brit Királyi Botanikus Kert és a londoni Természettudományi Múzeum által jegyzett jelentés “alapvető viszonyítási pontjaként” szolgálhat a jövőbeli természetmegőrzési programoknak.
A kutatók közel 4 ezer növényfaj helyzetét vizsgálták meg, s ezek 22 százalékát sorolták a veszélyeztetett fajok közé. Az eredmények szerint különösen sok fajt fenyeget a kihalás a trópusi esőerdőkben, a növények legveszélyeztetettebb csoportját pedig a nyitvatermők – így például a fenyőfélék – alkotják. Neil Brummitt, a Királyi Botanikus Kert kutatójának közlése szerint a veszélyeztetett növényfajok 81 százaléka esetében emberi tevékenység áll a fenyegetettség hátterében.

A jelentés szerint a növények összességében veszélyeztetettebbek, mint a madarak, hasonlóan veszélyeztetettek, mint az emlősök, de kevésbé fenyegeti őket a kihalás, mint a kétéltűeket és a korallokat. Az ENSZ október 18. és 29. között biodiverzitási csúcsot tart Japánban. A nagojai találkozón a világ országai új biodiverzitási célokról tárgyalnak majd, miután a 2010-re kitűzötteket egyértelműen nem sikerült teljesíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik