Élet-Stílus

Börtön vár a futballhuligánokra

Tavasszal a parlament elé kerül az a törvénycsomag, amely rendezheti a huliganizmus kérdését a pályákon.

Erről Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke, egyben az MLSZ elnökségi tagja beszélt a Magyar Televízió hétfői Ma Reggel című műsorában. A Fidesz politikusa szerint egy éven belül érezhető változás lesz a hazai stadionokban, két-három éven belül pedig teljesen meg lehet tisztítani a pályákat a huligánoktól.

Bánki elmondta, alaposan áttanulmányozták a brit, a holland és a belga példákat. Ezek alapján az vezethet eredményre a futballhuligánok ellen, ha a stadionokba érkezés és távozás során is kontrollálni tudják a szurkolókat, a huligánok ellen kiszabható letöltendő szabadságvesztéssel szigorítják a büntetőtörvénykönyvet, és felújítják a stadionokat.

Hangsúlyozta: a legfontosabb teendő a Btk. szigorítása, mert amíg az Újpest-Ferencváros mérkőzésen randalírozókat jelenleg legfeljebb garázdaság miatt lehet szankcionálni, ami pénzbüntetéssel sújtható, a Btk. kisebb szigorításával, minősített esetben már letöltendő szabadságvesztést lehetne kiróni rájuk. Az európai példák a kormánypárti politikus szerint azt is mutatják, hogy ahol rendezett körülmények, működő beléptető rendszer és normális stadionok vannak, ott telt házas meccseket rendeznek.

„Amíg nem lehet letöltendő börtönbüntetést kiszabni a huligánokra, addig nem lesz elég visszatartó erő a számukra, és addig rend sem lesz a stadionokban” – fogalmazott Bánki.

Bánki szerint a magyar kluboknak lesz pénzük a beléptetőrendszerekre, mert a nyáron elfogadott törvénycsomag hatására, a támogatók által igénybe vehető társaságiadó-kedvezménynek köszönhetően nőhet a bevételük. Ugyanakkor az egyesületek maguk is érdekeltek a nézőszám növelésében, amelyet csak rend megteremtésével érhetnek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik