Élet-Stílus

Internet vagy tévé?

admin
admin

2010. 09. 25. 20:27

A Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál szombati szakmai programjában Veszprémben szó volt a hírgyártás és a közösségi média kapcsolatáról, a közösségi site-okról, az online-média hírközléseiről.

A beszélgetést Baló György műsorvezető, televíziós szerkesztő vezette. A résztvevők egyetértettek, hogy az internet kiegészíti a televíziózást, de az ott fellelhető hírek hitelességét le kell ellenőrizni.

A szakmai vitában részt vett Kálmán Olga (ATV), Gajdics Ottó (HÍR TV), Kert Attila (MTV), Kotroczó Róbert (RTL Klub), Weyer Balázs (Origo), Bódis Gábor (Duna TV) és György Bence (TV2).

Weyer Balázs szerint a tévés nézettséggel versenyképes lesz a webes, mobilos nézettség, és különösen az utóbbi lesz „nagy ugrás”. Kotroczó Róbert szerint „egy az egyben nem lehet átvenni” az internetes site-közléseket, ugyanis nem tudni honnét származnak, milyen szándékból készültek, hitelesek-e egyáltalán. Teljes tévedésnek nevezte azt a vélekedést, hogy nem lesz szükség tudósítókra, ha ugyanis ez így lesz, akkor „ellenőrizetlen és hiteltelen információk fognak cikázni”.

Bódis Gábor azt mondta, még fel sem tudjuk mérni, hogy az internet milyen mértékű fejlődésbe kezdett, szerinte „a 21. század legnagyobb forradalmáról van szó”. Gajdics Ottó úgy fogalmazott, hogy az internet komoly segítséget nyújt a napi munkában, de ugyanakkor nagy mennyiségű „szeméttel is eláraszt bennünket”. Munkánk jelentős részét teszi ki az, hogy ellenőrizzük a netre felkerült információk hitelességét – tette hozzá, megjegyezve azt is, hogy ezután „sokkal több híradót adnak” és minél gyorsabban.

György Bence szólt arról, hogy rendszeresen „kérnek el”, illetve vásárolnak tartalmakat internetes hírportáloktól. Szerinte az internetes mozgóképes hírtartalom „felpörgette” a piacot. Mint mondta: a közösségi site-okon megjelenő információkat és a bloggerek szövegeit úgy kell kezelni, mint az ismeretlen betelefonálókat. Jó, hogy van ilyen, van egy „hírünk”, de ellenőrizni kell, hogy igaz-e, hiteles-e.

Kálmán Olga azt mondta, hogy nem lát semmiféle ellentétet az online és az úgymond hagyományos televíziózás között. Megjegyezte: a televíziósok munkáját az online erősíti. Számára evidencia, hogy egy blogger által megfogalmazott „hírt” nem emel át hírműsorba, de ötletet adhat, utána lehet nézni. Hangsúlyozta: attól hiteles egy hírműsor, hogy megvannak a saját tudósítói.

Kert Attila szerint is evidencia, hogy az interneten fellelhető hírközléseket le kell ellenőrizni. Kijelentette, hogy tőlük nem vesz el nézőt az internet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.