Élet-Stílus

Az új politikához igazítják a terveket

Némi zavart okozott a kormányváltás a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) hr-pályázatok kiírásának gépezetében. Amíg az elmúlt időszakra vonatkozó összesített adatok, számok és táblázatok tárháza gazdag, addig az előttünk álló hónapokra vonatkozóan, célok, keretösszegek és dátumok híján, csupán általánosságokkal tudott szolgálni az NFÜ. A hivatal sajtóosztályától annyit sikerült megtudnia a Figyelő Trendnek augusztus végén, hogy még az akciótervek „részletes tervezése, pontosítása, illetve operatív, konstrukció szintű részletes specifikálása” zajlik a vállalkozások munkavállalóinak képzésére, így a kkv-szektor megerősítésére és versenyképességének javítására fordítható további uniós forrású programok kapcsán is. Azt is megtudtuk, hogy mivel a hétéves uniós programozási ciklus felénél járunk, „időszerű” az operatív programok eddigi előrehaladása alapján levonni a szükséges konzekvenciákat.

Az új politikához igazítják a terveket 1

A pályáztatási folyamat hónapok óta tartó helyben járásának hátterében valamiféle újragondolás is meghúzódhat, legalábbis erre utal, hogy a korábban tervezett, kiírás előtt álló pályázati konstrukciókat „áttekintik, racionalizálják”, figyelembe véve a gazdasági folyamatokat és a válság kkv-k-ra gyakorolt hatását. Egyúttal azt is vizsgálják, hogy a fejlesztéspolitika új prioritásaira és az Új Széchenyi Terv által megfogalmazott célokra tekintettel, miként lehet átcsoportosítani a hasonló tartalmú pályázatokra (kkv-k munkahelyi képzéseinek támogatása) fordítható, még rendelkezésre álló uniós forrásokat.
A forrás-átcsoportosítások konkrét irányáról egyelőre az NFÜ-től sem lehetett többet megtudni, mint ami a politikusi nyilatkozatokból kirajzolódott. Az ügynökség illetékese elmondta: „az Új Széchenyi Terv célja, hogy az állam a vállalkozókat olyan helyzetbe hozza, hogy egyre több embernek tudjanak és akarjanak munkát adni. A nemzet jólétének megteremtéséhez a versenyképesség növelésére van szükség, ennek elengedhetetlen feltétele egy olyan vállalkozói szektor, amely munkahelyeket és értéket teremt, nyereséget termel. Az erős nemzeti vállalkozói bázis kialakításának az üzleti, gazdasági háttér átalakításán túl elengedhetetlenül fontos feltétele a vállalkozói humán tőke fejlesztése.”

Az új politikához igazítják a terveket 1

Egyelőre annyi tudható, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Tervet (ÚMFT), valamint annak 2011–2013. évi akcióterveit az Új Széchenyi Terv szellemében alakítják ki, s az „illeszkedésnek” a szakpolitikai irányok változását kell tükröznie. Az akcióterv módosítása a közép- és kisvállalkozások szerepének megerősödését szolgálja, s a jövőbeni programok a vállalkozások hr-szakembereinek képzését is előtérbe helyezve, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarországon is a vállalkozók és munkavállalóik kerüljenek a gazdaságpolitika középpontjába.
Az elmúlt időszak legfontosabb uniós támogatási programjai a hr-területen:

1. TÁMOP-2.1.3/07/1 – Munkahelyi képzések támogatása mikro- és kisvállalkozások számára
A pályázat keretében elsősorban azon gazdálkodó szervezeteknek a projektjeit támogatták, amelyek méretükből adódóan híján voltak azoknak az adminisztratív kapacitásoknak, amelyek lehetővé tennék egy komplex fejlesztés megvalósítását, viszont konkrét képzési szükségletekkel jelentkeztek, és rövidtávon megvalósítható, a cég működéséhez alapvetően szükséges készségek és képességek elsajátításához igényeltek támogatást. A pályázat meghirdetésére 2007. július 19-én került sor. A beérkezett pályázatok elbírálása automatikus eljárás szerint történt. Előleg folyósítására nem került sor. A 2010. augusztus 16-i adatok alapján 261 vállalkozásnak van támogatási szerződése, összesen 1,47 milliárd forint összegben, a kifizetett támogatás jelenlegi összege 1,11 milliárd forint. Egy projekt lezárult, a többi zárása folyamatban van.

2. TÁMOP-2.1.4-09/1 – Munkahelyi képzések támogatása – ernyőszervezeteken keresztül
A konstrukció célja az, hogy – az ernyőszervezetek közreműködésével – a támogatások azokat a mikro- és kisvállalatokat is elérjék, amelyeknek korábban nem volt lehetőségük munkavállalóik képzésére. A támogatási keretösszeg 1,92 milliárd forint, pályázatot 2010. április 30-ig lehetett benyújtani, azok értékelése folyamatban van.

3. TÁMOP-2.1.5/07/1. – Munkahelyi képzések támogatása kis- és középvállalkozások számára
A pályázat keretében elsősorban azoknak a gazdálkodó szervezeteknek a projektjeit támogatták, amelyek méretükből adódóan híján voltak azoknak az adminisztratív kapacitásoknak, amelyek lehetővé tennék egy komplex fejlesztés megvalósítását, viszont konkrét képzési szükségletekkel jelentkeznek és rövidtávon megvalósítható, a cég működéséhez alapvetően szükséges készségek és képességek elsajátításához szeretnének támogatást igénybe venni. A pályázat meghirdetésére 2007. november 5-én került sor. A beérkezett pályázatok elbírálása egyfordulós pályázati eljárás szerint történt, előleg folyósítására nem került sor. A 2010. augusztus 16-i adatok alapján 79 vállalkozásnak van támogatási szerződése, összesen 1,22 milliárd forint összegben, a kifizetett támogatás jelenlegi összege 848 millió forint. A projektek közül 14 lezárult.

4. TÁMOP 2.3.3 – Munkahelymegőrző támogatás, képzéssel kombinálva
A program célja a munkavállaló képzésben való részvételével a munkahelyek megőrzése, a munkanélkülivé válás megelőzése, a vállalkozás foglalkoztatási potenciáljának megtartása a munkaidő átszervezésével, csökkentésével. A program keretében támogatás nyújtható a képzéshez és a képzés miatt kieső munkaidő idejére jutó bérköltséghez. A konstrukció keretében 11 pályázati kiírás jelent meg (lásd a táblázatot). A beérkezett pályázatok elbírálása – a nagyvállalkozásoknak kiírt pályázatok kivételével – automatikus eljárás szerint történt. A nagyvállalkozások pályázatainak elbírálása folyamatban van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik