Élet-Stílus

Kövér: nem minden meztelen igazság szép

Mintegy 70 művész 202 alkotását vonultatja fel a bécsi Secession művészegyesület legtermékenyebb korszakából a budapesti Szépművészeti Múzeum péntektől látogatható, Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905 című kiállítása.

“Politikusként mondhatom: nem minden meztelen igazság szép, de Klimt Nuda Veritasa ilyen” – utalt a tárlat emblematikus festményére Kövér László, az Országgyűlés elnöke a kiállítás csütörtöki megnyitóján. A házelnök emlékeztetett: a szecesszió alkotói egykor újraértelmezték a szépség fogalmát, és mára lázadásukból a szépség egyik kánonja lett. “Sikeres lázadás volt az övék” – fogalmazott.

Michael Zimmermann, Ausztria magyarországi nagykövete a jelentős részben osztrák gyűjtemények anyagából létrejött tárlat magyar-osztrák kulturális kapcsolatokban betöltött jelentőségét hangsúlyozta, míg Klaus Albrecht Schröder, a bécsi Albertina Múzeum főigazgatója kiemelte: a kiállítás anyaga egy olyan korból származik, mikor a császárvárosban alkotott Klimték mellett Schnitzler, Hofmannstahl, Richard Strauss, Wittgenstein és Freund is.

Kövér: nem minden meztelen igazság szép 1

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta: ilyen nagyszabású tárlat még nem mutatta be Budapesten a bécsi szecesszió művészetét. A 202 műalkotást felvonultató kiállítás elsősorban a rajzokra és a sokszorosított grafikákra koncentrál, ezeket néhány kiemelkedő festménnyel egészítették ki, köztük a leghíresebbel, a Nuda Veritas című képpel és további hat Klimt-festménnyel.

A Szépművészeti számára a nagy bécsi múzeumok mellett világszerte tucatnyi gyűjtemény kölcsönzött műalkotásokat, Klimt Aranylovag – Az élet harc című munkája például Nagojából érkezett és csak hét hétig lesz látható Budapesten – árulta el a főigazgató.

A Gustave Moreau, Alfons Mucha és Ferdinand Hodler műveit bemutató, valamint a Degastól Picassóig című kiállítást követően a Klimt-tárlat is a képzőművészet 19. század végi, 20. század eleji megújulásának fontos fejezetét tekinti át. A „Nuda Veritas – Gustav Klimt és a bécsi Secession kezdetei 1895–1905” című kiállítással a Szépművészeti Múzeum búcsúzik egy időre a nagyközönségtől. A tervek szerint ugyanis januárban bezár, hogy elindulhasson a múzeum bővítését célzó nagyszabású beruházás. Igaz, a felújítás is éppúgy húzódik (már májusban el kellett volna kezdeni), mint a Klimt-tárlat.

A kiállítás mintegy száz millió forintból valósul meg, a Nuda Veritas biztosítási értéke 25 millió euró, azaz mintegy 7 milliárd forint; az egész tárlatot 35 milliárd forintra biztosították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik