Élet-Stílus

Fejleszd a nőt!

A fiatalabbak még azt hiszik, hogy minden „magától” megoldódik, az idősebbek már tudják, hogy a női szerepek ügyes összeegyeztetése mellett is keményen meg kell dolgozni a boldogságért. Sokan ajánlkoznak a változni akaró nők testi-lelki átformálására. Újdonságként itt a nőknek szóló coaching.

Lélektani alapokra épül a coaching, mégsem pszichoterápia, nem tanulás, nem klasszikus értelemben vett tanácsadás, és csakis az egészséges lélekkel foglalkozik. Legfontosabb mérőeszköze a pozitív változás, így nincs kiemelt hangsúlya a múltnak, mert a jelenre és a jövőre fókuszálva tart tükröt az ügyfél elé. Középpontjában nem általános probléma áll, s időbeni lefolyása is eltér a tréningétől. Egyenrangú felek közti, időben korlátozott, egyéni vagy csoportos, bizalmi alapokon nyugvó módszer, amely (meglévő tartalékok mozgósításával) a coacholt személy helyzetét, problémáit, ezek önálló, fejlesztő irányú megoldását helyezi előtérbe a szakma, a szervezet vagy a magánélet területén.

Fejleszd a nőt! 1

Az elmúlt évek egyik legszembetűnőbb társadalmi változása, hogy megugrott az olyan nők száma, akik teljesebb életre vágyva mind munkahelyükön, mind magánéletükben többet szeretnének kihozni magukból, és ezért hajlandóak tenni is. A problémák azonban könnyebben kategorizálhatók, mint a jelentkezők. Fiataltól egészen idősebb korig, egyedülállótól családosig, leginkább a városban lakó 22–55 éves iskolázott nők igénylik coach segítségét. Ráadásul manapság már trendi is a két-három éve még büntetésként megélt coachhoz járás. Így a nőknek szóló coachingok egy része kapcsolati problémákra (anya–lánya, szülő–gyerek, párkapcsolat, női vezetők), másik részük a külső elfogadására, megismerésére, átalakítására, egy kívülről befelé vagy éppen egy lelki fejlődésű, belülről kifelé irányuló folyamatra helyezi a hangsúlyt.

Fejleszd a nőt! 1

A programok általános célja a nőiesség érzetének kialakítása, fejlesztése, tökéletesítése. „Sokszor tapasztalom, hogy a nők nincsenek jó viszonyban saját autonómiájukkal, nincsenek jelen a nemükben, nem, vagy csak bűntudattal merik kielégíteni igényeiket, megélni vágyaikat” – mondja Soltész Krisztina pszichológus, coach. „Ennek egyik oka társadalmunk gyakori és hamis sztereotípiája: gyenge nő, erős férfi; emiatt sok nő teszi hosszú távon kiszolgáltatottá magát egy párkapcsolatban. Az erősnek mutatkozók pedig azzal szembesülhetnek, hogy a környezetük is férfias jellemzőkkel stigmatizálja őket. Hiszek benne, hogy a két nemnek ki kell egészítenie egymást, vallom, hogy férfinak és nőnek egyaránt vannak erősségei és gyenge pontjai. Különbség csak az eszközrendszerünkben van, a hangsúly pedig a kiegészülésen.”

Szerepegyeztetés
Ma még azonban nem meglepő, hogy a nőkkel foglalkozó coachingról mindenkinek „a nő, mint vezető” témakör jut először eszébe. Ha gyakoribb is, még mindig ritka a hatékony női vezető. Hatalom, irányítás, konfliktusmegoldás és delegálás nem minden nő életében van jelen, így ezeket sokaknak nehéz összeegyeztetniük más női szerepekkel. „Több olyan női vezető, vállalkozó ügyfelem van, aki szeretné összhangba hozni döntéshozói szerepét élete többi női szerepével. Így nőként, nem férfi tulajdonságokat utánozva lehet hiteles, eredményes női vezető, és elkerülheti a jellegzetes hibákat.

Fejleszd a nőt! 1

Az executive és stratégiai coachingot jól kiegyensúlyozza a könnyedebb nőiesség coaching, ráadásul a vezetői coachként használt módszertani elemek a nőiesség coaching világában is nagy hatékonysággal használhatók” – foglalja össze Kiss Andrea, a BLC Tréning & Coaching Center Kft. ügyvezetője. „Éppen ezért a mi jelen- és jövőorientált, 2005 óta jogvédett tematikával működő nőiesség coachingunknak alapeleme egy átfogó, belülről kifelé irányuló fejlesztési folyamat, ahol nagyító alá vesszük a múltat, a meglévő erősségeket, a fejlesztendő készségeket, az életcélokat, a betöltött és betöltendő életszerepeket, az életmódot – és a külsőt is.”

A life coaching az utóbbi egy évben hódított teret. Így magánéleti problémáik megoldásához a nők segítséget kaphatnak nőiségük, testük elfogadása és helyes szeretete, önismeret, önkép, önbizalom, önbecsülés, vonzóvá válás, párkapcsolat, anyaság, meddőség kérdésében is. A BLC Tréning & Coaching Center speciális coachingja segíti a nehéz helyzetek utáni újrakezdést és változáskezelést, hiszen ezeknek – akár kezdeményezői, akár szenvedői vagyunk – számos sikertényezője és buktatója van. Vagy tudatosan, a legoptimálisabb eredményt kihozva, figyelünk ezekre, vagy kevés eredménnyel, komoly sebekkel kesergünk a folyamat végén.

A Nők Világa® – Női Coaching a női lélek mélyvizeire evezve a „könnyedebb” témák mellett, kiemelkedő feladatának tartja, hogy a lelki bántalmazás gyakoriságára, megnyilvánulási formáira, súlyos következményeire és megoldási lehetőségeire is felhívja a figyelmet. Aki ugyanis nem meri vállalni autonómiáját, nem éli saját életét, egyre kiszolgáltatottabb lesz, ezáltal könnyebb lelkileg bántalmazni, kihasználni.

A Nők Világa® szerint a reális önértékelés érdekében mindenkinek magának kell kiválasztania, milyen elvárásoknak szeretne valóban megfelelni, hiszen a sikeresség hátterét jelentő testi-lelki harmónia csak reális elvárások esetén található meg. Női coachingjuk segít önirányítottan, autonóm módon, harmonikusan megélni a nőiséget és megtalálni az ehhez megfelelő eszközrendszert. Honlapjukon a nőiséggel és a coachinggal kapcsolatosan kitölthető tesztet is találhatnak az érdeklődők. Soltész Krisztina, a Nők Világa® életrehívója úgy gondolja, hogy az általuk kínált női coaching speciális gondolkodásmódot, szemléletet valósít meg, s „a problémamegoldást segítve hozzájárul a női harmónia megteremtéséhez, jó hatással van a pszichés immunrendszer erősítésére és a pszichoszomatikus megbetegedések elkerülésére”.

Csak komolyan érdemes
A life coaching térhódításával megnőtt a valódi szakértő coachok, de az önjelölt varázslók száma is (óradíjuk 5–25 ezer forint között mozog). Úton-útfélen találkozhatunk nőknek szóló coachingnak álcázott tréninggel, hangzatos semmitmondással és külföldi iskolákban szerzett diplomákat hirdető kóklerekkel, de a választás a miénk. Lehet érdeklődni, tájékozódni, megismerni a coach hátterét, módszereit, referenciáit, de legfőképpen lehet tapasztalatot, benyomást szerezni az első, általában ingyenes találkozás alkalmával, amely még semmire sem kötelez.

Kódolt kudarc

A BLC Tréning &
Coaching Center Kft. ügyvezetője szerint nem segíthet a coaching, ha az
ügyfél
■ hatalmas stresszként éli meg a folyamatot, vagy a
személyiség működésének mélyebb rétegei érintettek;
■ mentálisan
sérült vagy beteg;
■ természetes jelenségnek tartja egy esemény
bekövetkezését (például lánykérés, régi szerelem visszahódítása);

egymásnak ellentmondó dolgokat szeretne véghezvinni;
■ a folyamat
előtt nincs tisztában a coaching technika lényegével;
■ plasztikai
műtétként kezeli az együttműködést, és nem szándékozik saját magán
munkálkodni, a saját idejét, energiáját, akaraterejét nem teszi bele a
folyamatba;
■ a folyamat sikerének megítélését külső személytől
várja;
■ nem képes bízni a coachban, nem őszinte, vagy a fontos
információkat, esetleg saját félelmeit is eltitkolja, hazudik.

Nem
segíthet a coaching akkor sem, ha
■ a kívánt eredmény nagy részben
nem az ügyfélen múlik;
■ káros a megrendelő egészségére;
■ ha a
cél ártó szándék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik