Élet-Stílus

Megsarcolták a Critical Masst?

admin
admin

2010. 09. 22. 21:12

Remek hangulatban, legalább tízezren vettek részt a szerda esti budapesti Critical Mass kerékpáros felvonuláson, a rendőrség ugyanakkor minden alkalmat megragadott a bírságolásra - adtak villámértékelést a főszervezők a felvonulást hagyományosan lezáró közös bringaemelés után.

„A rendőrök legalább tíz kereszteződésben folyamatosan bírságoltak. Több olyan eset is volt, hogy egy elől-hátul kivilágított kerékpárost azért bírságoltak meg 15 ezer forintra, mert nem volt küllőprizmája. Úgy tudom, a láthatósági mellények hiánya miatt is büntettek” – mondta el Kürti Gábor, az egyik főszervező.

László Jánost, a Magyar Kerékpárosklub elnökét a szocialista idők rendőrségi technikájára emlékeztette a rendvédelmi erők eljárása. Mint mondta, nagyon sajnálja, hogy az évek óta tartó jó együttműködés a rendőrség és a szervezők között most csorbát szenvedett. Elismerte ugyanakkor, hogy jogilag természetesen nem kifogásolható a rendőrök eljárása. László János elmondta azt is, nem tud arról, hogy balesetek vagy egyéb incidensek történtek volna a felvonulás alatt.

KÉPGALÉRIA

KÉPGALÉRIA

A kerékpárosok a Nagykörúton vonultak fel a Jászai Mari tér és a Petőfi híd budai hídfője között. A felvonulásnak rögzített kezdőpontja nem volt, mindenki tetszőleges útvonalon juthatott el a Nagykörútra, negyed kilenc után nem sokkal azonban már együtt emelték a magasba bringájukat a demonstrálók az Erzsébet téri Gödör Klub körül. Az MTI helyszíni tudósítója úgy tapasztalta, hogy a felvonulás jó hangulatban zajlott, az autósok türelemmel viselték a szélső sávok lefoglalását, dudaszót alig lehetett hallani.
Az Európai Mobilitási Hét utolsó napján, az Európai Autómentes Napon tartott demonstráció fő célja a közlekedési célú, mindennapos kerékpározás népszerűsítése, valamint a várost érő forgalmi terhelés, szmog csökkentése. A szervezők hangsúlyozzák, a legfőbb cél az, hogy a felvonulást követő munkanapon minél többen válasszák a kerékpárt közlekedési eszközül. A 2004 óta évente kétszer – áprilisban, a Föld napján és szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon – megrendezett megmozdulás célja a kerékpározás népszerűsítése mellett a döntéshozókra való nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy felgyorsuljon a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése.

Idén Budapest mellett számos vidéki városban is szerveztek kerékpáros felvonulást az Európai Autómentes Napon, így például Baján, Debrecenben, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Szegeden, Székesfehérváron, Szentesen, Szolnokon és Szombathelyen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.