Élet-Stílus

Változik az amerikaiak véleménye a családról

Az amerikaiak többsége teljesen eltérően fogalmazza meg azt, mi is a család.

Egy új felmérés szerint egyre többen ismerik el azokat a párokat is családként, akik nem házasodnak össze, legyenek azok homo- vagy heteroszexuális párok. Vannak olyanok, akik szerint a háziállat is a családhoz tartozik, sőt olyan válaszok is érkeztek, amelyek szerint a házi kedvencek inkább hozzátartoznak a családhoz, mint az azonos nemű partnerek.

A kutatást végző tudósok rámutattak, több szempontból is fontos, miként definiáljuk a családot, hiszen hatással lehet a jövedelemadó-bevallásokra, az örökbefogadási és nevelőszülői gyakorlatra, sőt még az örökösödési jogra is. Brian Powell az Indiana Egyetem szociológusa rámutat, hogy 2003 és 2010 között egyret többen családnak tartják a gyermekkel rendelkező, homoszexuális párokat.

Az, hogy miként definiáljuk a családot, több szempontból is jelentős – mutattak rá. A homoszexuálisok házasságának klasszikus vitáján kívül a megfogalmazás kihatással lehet a jövedelemadó-bevallásokra, az örökbefogadási és nevelőszülői gyakorlatra, a munkavállalói juttatásokra, az örökösödési jogra és számos más kérdésre. Érdekes ugyanakkor, hogy a gyermektelen azonos nemű párokat már csak a közvélemény-kutatásban részt vevők egyharmada tartotta családnak.

A 2010-es felmérésben a válaszadók 83 százaléka családként tartotta számon a házassági levéllel nem rendelkező, gyermekes heteroszexuális párokat, de csak 40 százalék mondta azt, hogy a gyermektelen élettársak is ide tartoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik