Élet-Stílus

Forgatókönyvírók a francia vidéken

Az Eiffel-tornyon kívül azért más is van Franciaországban - hívta fel Hollywood figyelmét egy francia filmes szervezet, amely szeptemberben egyhetes vidéki túra keretében mutatja be az ország egyéb szépségeit az álomgyár válogatott forgatókönyvíróinak.

A francia “gyorstalpalóra” többek között Stuart Beattie (A Karib-tenger kalózai), John Brancato (Játsz/ma), Peter Buchman (Che) és Michael Ferris (Terminator) kapott meghívást az állami finanszírozású Film France-tól, amely már harmadszor rendezi meg ezt az országjárást. A körutazáson ezúttal a Loire völgyén kívül, ahol egy valódi francia hercegnőt is bemutatnak nekik, a keleti Lorraine vidékkel ismerkedhetnek meg a szerzők.

“Minél több olyan forgatókönyv kering Hollywoodban, ami Franciaországban játszódik, annál nagyobb rá az esély, hogy ezeket a filmeket itt fogják forgatni” – magyarázta a vállalkozás jelentőségét Patrick Lamassoure, a Film France igazgatója.
A franciák az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy magukhoz csábítsák a külföldi produkciókat. Ezért Nagy-Britanniához és más európai országokhoz hasonlóan tavaly 20 százalékos adókedvezményt vezettek be a külföldi filmek számára. A hatás nem maradt el: Woody Allen és Martin Scorsese már visszatért Párizsba, és Christopher Nolan is ott forgatta az Eredet néhány jelenetét.

Egy-egy komoly költségvetésű amerikai produkció napi 250 ezer eurót – heti 1,5-2 millió eurót – költ a helyszíni forgatásra Franciaországban, ennek felét a helyi munkaerőnek fizeti ki.
A Film France nem véletlenül válogatott “nagyágyúkat” a túrára: 150-200 millió dolláros bevételű filmek szerzőit hívták, akiknek a könyveit komolyan is veszik, mert nemcsak az volt a lényeg, hogy francia helyszín legyen a szkriptben, hanem az is, hogy végül meg is valósuljon a produkció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik