Élet-Stílus

Megnyílik a Német egység a Balatonnál

1989 előtt NSZK-s Mercik és NDK-s Trabantok egyaránt elözönlötték a nyári Balatonpartot. Ez azonban nem csak a kikapcsolódásnak szólt, hanem egy szétszakított nemzet kvázi egyesítését is jelentette, a vasfüggöny idején ugyanis itt találkozhattak viszonylag zavartalanul a kapitalista és a szocialista Németország polgárai. A balatonfüredi Vaszary Villa kertjében szombaton nyílik meg a Német egység a Balatonnál című kiállítás.

„A megnyitót egy jó másfél éves munka előzte meg, 2008 tavaszán kezdtünk bele a projektbe” – emlékezett vissza kiállítás kezdeményezője korábban a FigyelőNetnek. „Meg akartuk vizsgálni Németország történelmének ezt az egészen speciális időszakát, amikor a nemzet határain kívül volt csak lehetőség nyugatnémet-keletnémet találkozásokra. Ezek egyik kiemelt színhelye azért lehetett pont a Balaton, mert Magyarország – nem utolsósorban 1956-nak köszönhetően – kicsit liberálisabb, több lehetőséget nyújtó, amolyan kvázi- vagy előkapitalista ország volt a többi kelet-európai országhoz képest. A „baráti országba” ráadásul a keletnémeteket viszonylag könnyen kiengedték, és a nyugatnémetek is szívesen jöttek. Így aztán az „Urlaub”, a szabadság itt több értelemben is megvalósulhatott nyaranta” – magyarázta Can Togay, a tárlatnak eredetileg helyet adó Collegium Hungaricum Berlin (CHB) vezetője.

can togay:

Megnyílik a Német egység a Balatonnál 1

“Megdöbbentő színfoltja a tárlatnak, hogy egy volt titkosszolgálati tiszt is (arcát nem vállalta, „mert a munkáltatójának azzal esetleg kellemetlenséget okozna”) hajlandó volt mesélni a stasis múltjáról, és a balatoni megfigyelésekről. … valószínűleg némileg újraértelmezte a saját szerepét, és magát egyfajta reformer stasisnak tűntette fel. Nem tartotta elég jónak a Stasi PR-ját, egy kicsit nyitottabb, lakosságközelibb Stasit szeretett volna kialakítani, legalábbis ezt mondja ma”.
Az interjút itt olvashatja>>

Több mint 18 óra – úgynevezett Super 8-as, és 8 milliméteres technikával készült – film, rengeteg fotó és képeslap gyűlt össze. A CHB felkért továbbá 32, filmmel is rendelkező kortanút, hogy mesélje el a személyes történetét. Ezeknek a magánfilmeknek, „oral historyknak” szerkesztett változata adja a tárlat alapját, mint ahogy része 300 aktányi keletnémet és magyar titkosszolgálati dokumentumból kiszűrt anyag is.

Megnyílik a Német egység a Balatonnál 2

A tárlatnak otthont adó Vaszary Villa egy közel kétmilliárdos uniós támogatási pályázat részeként megújulva, a városimázsdíjat idén harmadik alkalommal elnyert Balatonfüred egyik ékkövének számít. Májusi megnyitója óta nemzetközi szintű kiállításaival, programkínálatával a Balaton északi partjának kiemelkedő turisztikai vonzerejévé vált.

A villa a Német egység a Balatonnál című kiállítás által felkarolt korszak bemutatására több kísérőprogrammal is készült: filmklubbal, koncertekkel, minikonferenciával és múzeumpedagógiai foglalkozással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik