Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Jon Lord vagy Űrodüsszeia

A hétvégén olyan épületekbe mehetünk be, amire máskor nincs mód, és az Andrássy úton kisvonatozhatunk, valamint megnyithatjuk a színházi évadot. Jön a Deep Purple egykori billentyűse, egy román cigány-rapper csapat, egy mongol metálzenekar és egy brazil sztár-DJ. Programajánló.

péntek, szeptember 17.

A pécsi Dóm téren lép fel a romániai Mahala Rai Banda. A zenekar roma esküvőkön edződött tagjai pazar módon ötvözik a tradicionális vidéki muzsikát és a bukaresti gettók legmodernebb cigány zenéjét. Ugyanakkor nem riadnak vissza a feldolgozásoktól sem, sőt Sacha Baron Cohen Borat-filmjében két Mahala-szám is felhangzik. Érdemes lemenni tehát Európa Kulturális Fővárosába. Most épp úgy hívják a rendezvényt, amelynek keretében többek között a Mahala Rai Banda játszik, hogy Örökség Fesztivál – Pécsi Napok.

Ha lusták vagyunk lemenni Pécsre, akkor legalább válasszunk sportágat magunknak vagy a gyereknek. (S ezzel bizonyíthatjuk is, hogy nem vagyunk lusták.) Budapest (Merkapt Maraton Sportközpont) mellett idén Tatabányán, Békéscsabán és Szentesen is megrendezik a Nagy Sportágválasztót, ahol közel 80 sportágat (parasportokat is) próbálhatunk ki egy helyszínen, edzőkkel, élsportolókkal, szakmai tanácsadással.

A Zöld Pardonban Szikora Robi és Gidái, azaz az R-Go tűnik fel, hogy csikidam hangulatba kergesse az őszi iskolakezdéstől megfáradt diákokat és szüleiket, kicsit arrébb, az A38 Hajó tetőteraszán a Kistehén Melankólikusok, sokkal arrébb, a Mania Music Bistróban pedig a Maszkura és a Tücsökraj játszik.

—-szombat, szeptember 18.—-

Mostanában többször játszott Magyarországon a Deep Purple, de a rocktörténetet író csapatból hiányzott a legfontosabb dalokat jegyző Ritchie Blackmore gitáros és Jon Lord billentyűs. Most a Deep Purple nem jön, de Jon Lord igen. Ő azon kevés rockerek egyike, aki egész életműve során világossá tette, hogy a kőkemény ritmusok szeretete nem zárja ki őt a klasszikus zene híveinek sorából. Gondoljunk csak az 1969-es Concerto for Group And Orchestra-projektre, ami a zenetörténet első olyan nagyszabású vállalkozása, mely egy szimfonikus és egy rockzenekar találkozásából született. Legújabb albuma, a 2010 márciusában megjelent To Notice Such Things című korong egy hat tételből álló szvitet és három különálló szerzeményt tartalmaz. Nyilván ez lesz a Müpa-koncert magja, de meglepődnénk, ha nem csendülne fel egy-két Deep Purple-szerzemény.

Maga a köztársasági elnök fogja körbevezetni a Sándor-palotában az egyik csoportot, amelyik a hétvégi Kulturális Örökség napjai keretében az elnöki rezidencia megtekintését választja a több mint 700 lehetőség közül. De mehetünk az MTI-székházba, a Nemzeti Bankba, vagy a BKV kocsiszínjébe is. Ilyenkor azok a kiemelkedő, várhatóan széles érdeklődésre számot tartó műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén megnyitják kapuikat, és ingyen, szakszerű vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat. Éljünk a lehetőséggel!

bővebben>>

Az Andrássy úton nyitják meg idén is egy fesztivál keretében az idei évadot a színházak. A társulatok és színházak különböző módon hívják fel a figyelmet új előadásaikra. A színpadon részleteket láthatunk az új darabokból, a standokon prospektusokat lehet beszerezni és beszélgetni lehet a művészekkel, a napot a Karaván Família koncertje zárja.

A Studióban a Bladerunnaz csapata ezúttal a The Brasilian Job 3. – DJ Marky & Stamina MC produkciót hozza el a táncoslábú elektroőrülteknek. DJ Marky pontosan azt nyújtja, ami egy brazil drum and bass DJ-től elvárható. Ördögien technikás mixek, szkreccselés a fejjel lefelé tartott lemezjátszón, rengeteg új vidám zene és minden olyan szerzemény, aminek egy első osztályú dobbasszus DJ táskájában, jelen esetben laptopján meg kell lennie. Mindehhez hozzájön még Stamina, az éneklő MC, aki ha kell, buzdítja a közönséget, ha kell, énekli a lemezeken hallható vokálokat vagy bármi egyebet, ami épp eszébe jut improvizálgatva.

—-vasárnap, szeptember 19.—-

Kihagyhatatlan program az A38 Hajón: hard rock, metál, rock’n’roll Ulan Batorból! A Hurd Rock (mongol nyelven a hurd jelentése: sebesség ) egy mongol metálzenekar, amelyet 1993-ban alapított Dambyn Ganbayar dobos. A Hurd a legelső mongol heavy metal zenekar, ők ismertették meg a műfajt hazájukban. Hat stúdiólemezt adott ki, három koncertlemezt és egy válogatást. A zenekar számos alkalommal részesült a kimagasló díjban, a mongol Grammy-ben, a Pentatón Díjban, valamint az Arany Mikrofon-díjban. Dambyn Otgonbayar gitáros rendes tagja a Pentatón Akadémiának, míg Dambyn Ganbayar dobos tagja a Mongóliai Dobosok Szövetsége Elnökségének.
2009 Novemberében Dambyn Tömörtsog énekes és Namsraijavyn Naranbaatar basszusgitáros a Mongólia Érdemes Művésze és a Sarkcsillag díjakban részesültek.

A Ghymes zenéjéből áradó varázslatos energiát megismerhette már az egész ország, most a Müpa közönségén a sor. A zenekar vallja, hogy az élő muzsika energiája, a pillanat varázsa a feltétele és záloga sikereinek. A Ghymes sajátos stílusának meghatározója Szarka Tamás zenéje és irodalmi értékű szövegvilága, amelyet Szarka Gyula népzenei alapú szerzői zenéje egészít ki és tesz teljessé.

Hétvégén Cegléden „Kossuth Toborzót” tartanak. Ez egy háromnapos színes, kulturális programsorozat, ahová az ország különböző tájairól érkeznek kézművesek, kereskedők, színpadi előadások, katonai hagyományőrző egyesületek, és könnyűzenei fellépők. Az apropója a 162 évvel ezelőtt, 1848. szeptember 24-én, a főtéren elhangzott Kossuth-toborzóbeszéd. Vasárnap leginkább az apró talpú közönség igényeinek és kívánságainak próbálnak megfelelni a szervezők. A Gyermek Kossuth Toborzó névre hallgató harmadik napon óriástársasjáték, csúszda, aszfaltrajzolás, minibicikli, ugrálóvár, mese- és bábjáték, szilaj dobosok várják a gyerekeket. Este Republic-koncert zárja az eseménysort.

—-Mozi, családi program—-

Kövéren szép az élet


Menjek vagy maradjak – Jon Lord vagy Űrodüsszeia 1

Sokszor szidjuk a filmek magyar címeinek kitalálóit, most viszont telibe talált a spanyol Gordos „fordítása”. Rögtön, a cím alapján (Kövéren szép az élet) megszerettük a filmet. Daniel Sánchez Arévalo vígjáték-drámája rá is szolgál erre. Egy fogyókúrás csoportterápián találkozik néhány látszólag hasonló, de közelebbről nézve nagyon is különböző problémával küszködő ember. A csoport vezetője és annak állapotos felesége akár mintapéldája lehetne a tökéletes, egészséges párnak, a néző azonban elbizonytalanodik: ki tudja önerőből megoldani a problémáit? Ki is boldogtalan igazán?

Gyermekvasút az Autómentes napon

A gépjárműforgalom elől erre a napra lezárt Andrássy úton számos érdekesség várja a rendezvény látogatóit. Összeállítanak egy rövid hajtánypályát, ahol lehetőség lesz kipróbálni a Gyermekvasút kézi hajtányát. Az ideiglenesen lefektetett vágányon útátjárót is létesítenek, amelyben fény- és félsorompó fog működni. Kiállítják a Gyermekvasút legkisebb, C50,3703 pályaszámú dízelmozdonyát is. A járművet kívülről-belülről megtekinthetik a gyerekek. A járműveken kívül különböző szórakoztató programokat szerveznek a kisvasutasok.

—-Tévéajánló—-

péntek, szeptember 17.
Filmmúzeum, 21.00

2001 Űrodüsszeia

Menjek vagy maradjak – Jon Lord vagy Űrodüsszeia 1

Stanley Kubrick Oscar- és egyéb díjas kultfilmjében valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

szombat, szeptember 18.
RTL, 22.55

Tábornokok éjszakája

Menjek vagy maradjak – Jon Lord vagy Űrodüsszeia 1

Egy igazi háborús filmbe oltott thriller szombat estére. A németek által megszállt Varsóban véres gyilkosság történik: az áldozat egy prostituált, akiről kiderül, hogy német informátor volt. Az ügyben a német hírszerzés egyik tisztje, Grau őrnagy nyomoz, aki a számba jöhető tettesek körét háromra szűkíti: mindhárom gyanúsított a Führer seregének tábornoka. Két évvel később Párizsban újabb hasonló bűntényt követnek el.

vasárnap, szeptember 19.
m2, 22.00

Huszadik század


Menjek vagy maradjak – Jon Lord vagy Űrodüsszeia 1

Bernardo Bertolucci kultuszfilmje, amely – mint ahogyan hősei is – kibír minden rendszerváltozást. A film kerettörténete 1945-ben játszódik, s a fasiszták bukásával kezdődő leszámolások kapcsán visszapillantásokban tárul elénk a múlt századelőn egyszerre, de különböző sorban született és együtt felnőtt parasztfiúnak, Olmonak és Alfredonak, az uraság unokájának bonyolultan egymásba fonódó életpályája. 1918-ban, a háborúból hazatérvén, majd jövendőbelijeikkel együtt újra szentesítik barátságukat, Alfredo azonban cserben hagyja az ártatlanul gyermekgyilkossággal gyanúsított Olmot. Barátságuk megromlik, akárcsak Alfredo házassága, aki hagyja szabadon garázdálkodni a szadista fasiszta intézőt, Attilat. Ez utóbbival csak Olmo mer szembeszállni, de miután fellázítja ellene a parasztokat, menekülni kényszerül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik