Élet-Stílus

Saját lábára áll a Fiat autórészlege

Új szerkezetben képzelik a cég további működését az olasz Fiat részvényesei: csütörtöki rendkívüli közgyűlésükön arra szavaztak, hogy 2011-től a Fiat-csoport autó üzletágát leválasztva Fiat Industrial néven működik tovább.

A leválasztást azzal indokolták, hogy a Fiat Group Autos – a Chryslerrel kötött partnerségnek köszönhetően – már olyan méretet ért el, amely lehetővé teszi működését a cég ipari ágazatának támogatása nélkül is. A Fiat-csoport ügyvezetője hangsúlyozta: ezzel új korszak kezdődik mindkét cég életében, több mozgásszabadsággal a jövőbeni partnerségi együttműködéseket tekintve is.

A saját lábra álló autóipari céget a jövő év elején bevezetik a milánói tőzsdére.A Fiat Industrial néven továbbműködő Fiat-résznek világszerte 60 ezer alkalmazottja van, éves forgalma 30 milliárd euró.

Az olasz Fiat-csoport 113 millió euró adózott eredményt jelentett a második negyedévről az egy évvel korábbi, 179 milliós veszteség után. Ezzel a csoport ismét nyereséges volt, miután az első negyedévben 21 millió euró, tavaly egész évben 848 millió euró vesztesége volt adózás után, a 2008-as 1,721 milliárd euró profitot követően.

Az idei második negyedévben a bevétel 14,836 milliárd euró volt, ez 12,5 százalékkal több a tavalyi második negyedévi 13,184 milliárdnál. Tavaly 15,9 százalékkal csökkent, idén az első negyedévben már 14,7 százalékkal nagyobb volt a bevétel az egy évvel azelőttinél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik