Élet-Stílus

Nadal jobb, mint Federer?

Erről megoszlanak a vélemények, de Nadal amondó, az összehasonlításnak nincs sok értelme, mint ahogy szerinte arra sem lehet válaszolni, hogy valaha utoléri-e a hét Grand Slam-sikerrel jelenleg többet számláló svájci menőt.

Nadal jobb, mint Federer? Spanyolországban egyértelműen igen a válasz, a világ más pontjain viszont megoszlanak a vélemények, a szimpátiától is nagyban függ a reakció.

Egy azonban biztos, Rafael Nadal csillaga jelenleg fényesebben ragyog, mint a svájcié, miután keddre virradóra megnyerte a Grand Slam-gyűjteményéből egyedüliként még hiányzó US Open-trófeát, ezzel korábbi egyszeres Australan Open-, ötszörös Roland Garros- és kétszeres Wembledon-győztesként elérte a „karrier-Grand Slamet”.

Ez korábban csak néhány játékosnak, Fred Perrynek, Don Budge-nak, Rod Lavernek, Roy Emersonnak, Andre Agassinak és Roger Federernek jött össze. Nadal 24 évesen került be az elittársaságba – és ki tudja, hogy van a végállomás. Sokakban felmerült a kérdés: vajon Nadal a GS-győzelmek tekintetében utoléri-e a 16 trófeával rekorder Federert, és akadt újságíró, aki magánál az érintettnél, a mallorcai izomembernél kereste a választ.

Bldogan pózolt a US Open-serleggel (MTI/EPA)

Boldogan pózolt a US Open-serleggel (MTI/EPA)

„Olyan messze van még ez, hogy felesleges is róla beszélni” – mondta Nadal, aki szerint a Federerrel való összehasonlításnak sincs sok értelme, sőt, ő úgy fogalmazott, ez egyenesen hülyeség. „A megnyert trófeák alapján sokkal jobb nálam, pillanatnyilag tehát ez a helyzet, és szerintem ez egész életben igaz lesz” – zárta rövidre a témát a spanyol világelső, aki bár a pályán nem – hiszen 21 meccsen 14-szer legyőzte a svájcit -, azon kívül azonban nagyon tiszteli Federert, s példaképnek tartja a korábbi ranglista-vezetőt.

„Nagyra tartom azért, amiért pályafutása során folyamatosan mindig képes volt javulni, csiszolni a játékán, ezt követendő példának tartom” – mondta a svájcival ellentétben egyesben szerzett olimpiai arannyal és Davis-kupa-elsőséggel is bíró Nadal, aki John McEnroe 1984-es győzelme óta első balkezes játékosként nyerte meg az amerikai GS-viadalt, amelynek Manuel Orantes 1975-ös diadala után van ismét spanyol ura.

Nem csoda, hogy spanyolföldön az egekig magasztalják Nadalt, akivel kapcsolatban a kormányfő hasonló véleménnyel van az ellenzék vezetőjével (ott is ritka ez…).

Az újságok többségében a fiatal teniszező kirobbanó játéka és sikerei nyomán pedig komolyan felmerült a kérdés, lehet-e Nadal a valaha volt legjobb sportoló Hispániában.

Az meg majdnem csak természetes, hogy hazájában Nadalt jobbnak tartják Federernél. „Ő minden idők legjobbja” – foglalta össze a spanyolok véleményét a Marca című lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik