Élet-Stílus

A hat legismertebb WTC-összeesküvés-elmélet

admin
admin

2010. 09. 11. 12:15

Nem az al-Kaida, hanem a Moszad, Bush, esetleg a gyíkemberek állnak a 2001. szeptember 11-i események hátterében. Az ikertornyok nem a becsapódástól, hanem bombáktól dőltek le, a Pentagont rakétatámadás érte, a Word-szövegszerkesztőbe pedig el van rejtve a tragédia vizuális kódja. A kilenc évvel ezelőtti támadásról szóló örökzöld összeesküvés-elméletek ma is virágoznak.

2001. szeptember 11-én összehangolt terrorista akció következtében két utasszállító repülőgép ütközött a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba, valamint Washingtontól nem messze a Pentagon egyik szárnyába. Egy negyedik, szintén eltérített utasszállító repülőgép Pittsburgh közelében zuhant le. A merényletekben több mint háromezer ember halt meg, csak a WTC-nél 2993-an, köztük rendőrök, tűzoltók, irodai dolgozók.

Sokan e naptól – amikor megdőlt a világ vezető hatalma sérthetetlenségének mítosza – számítják a 21. század kezdetét. Mások összeesküvés-elméleteket találnak ki, terjesztenek a támadásról. Ilyen városi legendák, vagy szóbeszédek mindig is léteztek, pszichológiai szüksége van rá az embereknek. Szakértők szerint – mint az e témával foglalkozó urbanlegends.hu írja – a városi legendák elmesélésével az egyén olyan információkat közölhet ugyanis, amelyek nem férnek bele az elfogadott diskurzusba, tehát kimondhatatlan vagy elfogadhatatlan érzéseket közvetítenek. Elmesélésükkel az egyén nem azt mondja, hogy ő ezt meg ezt gondolja, hanem azt, hogy ő ezt meg ezt hallotta egyik ismerősének ismerősétől. A hír továbbítójával kapcsolatos névtelenség és a személyes felelősség hiánya így olyan körökben is lehetővé teszik e feltételezések elmondását, ahol az egyén egyébként nem merné megfogalmazni ilyetén gondolatait.

A sorsfordító, sokkoló történelmi, politikai események különösen nagy táptalajt engednek a városi legendák virulásának. Íme, a WTC-támadással kapcsolatos legismertebb városi legendák:

1. Irányított robbantás

Elmélet
A tornyok nem a nekik vezetett repülőgépek által okozott robbanás miatt dőltek össze, hanem az épület statikailag kiemelten fontos szerkezeti részein előre elhelyezett robbanószerkezetek rombolták le azokat. A konspirációs elmélet hívei szerint a repülőgép becsapódása után keletkezett tűz nem lehetett elég magas hőmérsékletű ahhoz, hogy megolvassza az épület rendkívül masszív vasszerkezetét.

Cáfolat
A robbantás mindenképpen nyomot hagyott volna maga után, már csak az oszlopok átvágását biztosító rézrepeszek formájában is. Az amerikai Szabványügyi és Technológiai Intézet kutatása továbbá kimutatta, hogy az épület vázát alkotó oszlopoknak nem kellett megolvadniuk ahhoz, hogy az egész szerkezeti váz összeroskadjon. Elég, ha a tartóoszlopok meglágyulnak, és nem tudják tovább tartani az épület vertikálisan rájuk nehezedő tömegét.
A Purdue Egyetem kutatói egyébként részletes programot készítettek a WTC elleni repülőgépes akcióról. A szimuláció a Boeing 767-es repülőgép becsapódását modellezi az északi toronyba.

2. Rakétatámadás a Pentagon ellen

Elmélet
A Pentagon épületét rakétatámadás érte, nem pedig az American Airlines 77-es járata csapódott bele. A védelmi minisztérium épületén ütött lyuk túlságosan kicsi volt ahhoz, hogy azt egy nagy személyszállító repülő üthette volna.

Cáfolat
A popularmechanics.com oldalon megjelent, kísérletekkel alátámasztott szakértői elemzés szerint a repülő ütközéskor nem hagy maga után meghatározható körvonalat. Amikor a gép az épületbe csapódott, egyik szárnya a földnek ütközött és letört, a másikat pedig a Pentagon támasztóoszlopai szakították le. A terrortámadás tényét igazolja továbbá az is, hogy a 77-es járat pilótafülkéjének darabjait, utasainak maradványait is megtalálták a romok között, ezeket később DNS-vizsgálatok is igazolták.

3. Vadászgép vagy mártírhalál?

Elmélet
Az American Airlines 93-as járatát (az egyetlen gép, ami nem érte el a terroristák által kijelölt célpontot, a Fehér Házat) az amerikai légierő egyik gépe lőtte le, védve az elnöki palotát.

Cáfolat
Több utasnak sikerült telefonon felvenni a kapcsolatot szeretteikkel, ismerőseikkel és hamar értesültek a nem sokkal korábban eltérített repülőgépek sorsáról. Az utasok fellázadtak és ostromolni kezdték a pilótafülkét. Ennek hatására a terroristák a kudarctól tartva húsz percre végső céljuktól halálos zuhanásba vezették a gépet. Ezt igazolják a pilótafülkében vitatkozó terroristák rögzített párbeszédei és a repülőről intézett telefonhívások felvételei is.

4. A zsidók elhagyták a helyszínt

Elmélet
Kevés volt a zsidó származású vagy izraeli áldozatok száma ahhoz képest, ahányan általában a Világkereskedelmi Központ épületében dolgoztak. A Jerusalem Post és a libanoni Hezbollah által működtetett Al-Manar televízió értesülései szerint 4000 izraeli állampolgár élt a környéken.

Cáfolat
E híreket maga a hírforrás cáfolta később. A World Trade Center elleni támadásban meghalt 2993 embernek legalább közel tíz százaléka, 270 áldozat volt biztosan zsidó származású, további száz pedig a neve alapján lehetett az.

5. Nem az al-Kaida volt a támadó

Elmélet
A támadások mögött nem a bin Laden vezette terroristák állnak, hanem a CIA és az FBI, és a repülőgépeket csak ürügyként használták, hogy Bush elnöknek legyen indoka egy világot rengető változásra. Ezen elmélet „bizonyítékai” az interneten köröznek mind a mai napig. Mások szerint a támadást az izraeli titkosszolgálat, a Moszad hajtotta végre, de van, aki idegen lényekre, a hüllőemberekre gyanakszik.

Cáfolat
Nagyon nehéz megcáfolni az ilyen elképzeléseket. A gyíkemberek-elképzeléstől eltekintve is értelmetlen elméletekre ésszerű magyarázat legfeljebb a lélekbúvároktól várható. Az egyik ilyen, Giorgo Benvenuto szerint „az ilyen elméleteknek egy nagyon egyszerű okból van olyan nagy vonzereje: akik gyűlölik Amerikát, mindig a hóhér és soha nem az áldozat szerepében látják. Az ő világképükbe nem illik bele a megtámadott Amerika fogalma – ez olyan, mintha a Piroska és a farkas egyik verziója szerint a mindenkit felfaló farkas valójában Piroska mamája lenne. Ezért azt sugallják: az amerikaiak nem csupán áldozatai, hanem tettesei is voltak szeptember 11-ének”. A másik lehetőség. neki lehet állni sorra cáfolni a hosszú „bizonyítéklista” egyes elemeit (például: hogy lehet, hogy az amatőr felvétel épp a WTC tornyait vette, amikor a gép becsapódott? – hát úgy, hogy a New York-i turisták előszeretettel videózzák a felhőkarcolókat, satöbbi), de ezzel sem megyünk semmire a városi legendákban hívőknél. (Ráadásul sok „vádban” van némi igazságmorzsa, amit kifordítva, átértékelve tálalnak az alkotók.)

6. A nagy Word-leleplezés

Elmélet
A legszellemesebb összeesküvés-elmélet szerint a Word szövegszerkesztőben kódolva van évtizedek óta a 2001-es merénylet. Ha beírjuk az egyik repülő azonosítóját, a Q33-at és a városra utaló NY betűket, majd átállítjuk a betűtípust Windingsre, akkor kis ábrákból kirajzolódik a WTC-merénylet. És tényleg!

Amit látunk: egy repülő, két torony, halálfej és egy zsidócsillag. Ez utóbbi nyilván erősíti a moszados elméletben hívőket. 

Cáfolat
2001. szeptember 11-én reggel nyolc és kilenc között 19 arab gépeltérítő elrabolt négy amerikai repülőt, az American Airlines 11-es és 77-es járatát (AA 11, AA 77), illetve a United Airlines 93-as és 175-ös járatát (UA 93, UA 175). A gépek közül az AA 11-et a World Trade Center északi, az UA 175-öt a WTC déli tornyának vezették. Az AA 77-essel a Pentagonnak repültek, az UA 93-ast az utasok megkísérelték visszafoglalni, ezért a géprablók szándékosan a földnek vezették Pennsylvaniában. Tehát Q33-as számú, jelű, azonosítójú gépről szó nem volt.

Egyebek

Számtalan városi legenda, pletyka, összeesküvés-elmélet, vagy egyszerű agymenés kering a fentieken kívül is a világon, és a világhálón. Érdekes – „fotókkal bizonyított” – gondolat például, hogy maga a gonosz jött el kilenc éve a földre. Egy konferencián pedig állítólag a kínaiakat is vádolták, sőt egy bizonyos Rita Sand rádiós szerint meg sem történt az egész, csak trükkfelvételeket sugároztak a tévék. Hogy akkor hova tűnt az épület, arra nem tért ki.

(A cikk írás közben elszállt a gép,valószínűleg, amikor 11. alkalommal írtam le a szeptember 11. dátumot. Na, ugye! Legyünk résen!)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.