Élet-Stílus

Mit rejt táskánk mélye?

Sokat elárul rólunk, ha kipakoljuk zsebeink vagy táskánk tartalmát. Egy svájci-amerikai fotós segítségével most kukkolhatunk kicsit.

Kiürítenénk a zsebeinket egy vadidegennek? Megmutatnánk a barátunknak, mi minden van a táskánkban? Legtöbbünk számára táskánk tartalma, minden, amit nap, mint nap magunkkal viszünk, fontos szerepet tölt be. Még ha nem is tudunk róla, kicsit olyan erőt képvisel, mint egy talizmán vagy totem. Otthonunk apró tárgyai, kincsei elkísérnek minket mindenhova.

Francois Robert fotóst ez a jelenség annyira foglalkoztatta, hogy megkérte családját, barátait, és még idegeneket is, összesen 120 embert, hogy ürítsék ki zsebeiket, táskájukat, ő pedig lefotózta. Senkinek nem szólt előre, így nem pakolhatták tele a fotózás előtt mással táskájukat, mint amit egyébként tartalmazott, de kivehették, amit kellemetlennek gondoltak volna, ha szerepel a képen.

A művész agyába ez az ötlet már gyerekkorában befészkelte magát. Amikor 13 évesen a fiú édesanyja barátjának táskájában kotorászott pénzt keresve, és rajtakapták, anyja nem szidta le és alázta meg, hanem csak annyit mondott: „Egy nő táskájának tartalma sokkal inkább a magánügye, mint a meztelen teste.”

Más is készített már hasonló fotósorozatot, de Robert koncepciója abban különbözik, hogy a személyes tárgyak mellett csak az alany keze látható. A fotósorozat címe ez lett: Tartalmak.

AJÁNLOTT LINKEK:
Francois Robert weboldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik