Élet-Stílus

Federer bosszút állt

A volt világelső a US Open negyeddöntőjében vett elégtételt a Roland Garroson elszenvedett vereségért – az akkor örömittas Robin Söderlingnek ezúttal momentuma sem volt.

A második helyen kiemelt svájci három játszmában nyert a svéd ellen a New Yorkban zajló amerikai nyílt teniszbajnokság negyeddöntőjében. És mindenki egyetértett abban: régi önmagát idézte. Abban, hogy legyőzte Söderlinget, és abban is, hogy magától értetődően bemasírozott egy Grand Slam torna elődöntőjébe.

No meg a játékával. A Flushing Meadows pályáin immár gyakori vendég viharos szél sem szegte kedvét a kettősnek. A 6:4, 6:4, 7:5 viszont a skandinávra volt hízelgő, hisz a szervajátékán javító (18 ászt szórt), s a kemény ütéseket a finom megoldásokkal remekül variáló svájci rendre kétségek között hagyta ellenfelét, aki nem tudta, mire számítson.

„Rogertől mindig elvárható, hogy bravúrosan szervál, és kiválóan játszik” – dicsérte ellenfelét Söderling. „Ezúttal viszont tökéletesen adogatott, mindig a vonalhoz közel, s ez nagyon megnehezítette a dolgomat pláne annak fényében, hogy olykor a szél is megzavart. Mindent jól csinált, sokkal jobban mint én.”

Federer így 13-1-re javította mérlegét az ötödik kiemelt ellen. A kakukktojás: az idei párizsi negyeddöntő, ahol a svéd megszakította ellenfele míves sorozatát. Előtte Federer megszakítás nélkül 23 alkalommal jutott elődöntőbe a kiemelt tornákon. A svájci aztán Wimbledonban sem jutott a legjobb négy közé, így sokakban felvetődött a kérdés – lehet, hogy már ereszkedőben a pályafutása? Egy hónappal 29. születésnapját követően válaszolt: aligha.

A döntőért viszont a szintén remekül teniszező Novak Djokovics következik, aki ellen az amerikai helyszínen ugyan 3-0 a svájci mérlege, viszont mindháromszor kiegyenlített csatában múlta felül. Először a 2007-es döntőben, majd a következő két kiírás elődöntőjében.

„Nem tudom, hogyan alakul majd” – árulta el Djokovics, aki egy nehéz (7:6) és két egyoldalú (6:1, 6:2) játszmában intézte el a 17. helyen rangsorolt francia Gael Monfilst. „Egy biztos, nem a három régi vereségből szeretnék erőt meríteni, bár mindhárom igen nagy meccs volt.”

A hölgyek között Caroline Wozniacki is elődöntős. A dán két szettben (6:2, 7:5) intézte el a szlovák Dominika Cibulkovát, ám állítja – a szerencsén is múlt, hisz úgy érezte, egy forgószél kellős közepében játszanak.
„Úgy éreztem, mintha hurrikánban játszanánk” – tekintett vissza Wozniacki, aki Wimbledon óta húsz meccséből 19-et nyert meg, s már 13 találkozó óta nem talált legyőzőre. Pénteken a US Open tavalyi finalistája a 2010-es wimbledoni győztes Vera Zvonarjovával mérkőzik, mindketten kiválóak a kemény borításon.

US Open, Flushing Meadows
– 22.6 millió dollár, kemény borítás
Női egyes, negyeddöntő:
Wozniacki (dán, 1.)-Cibulkova (szlovák) 6:2, 7:5
Zvonarjova (orosz, 7.)-Kanepi (észt, 31.) 6:3, 7:5
Az elődöntőben:
Clijsters (belga, 2.)-V. Williams (amerikai, 3.) és Wozniacki-Zvonarjova

Férfi egyes, negyeddöntő:
Federer (svájci, 2.)-Söderling (svéd, 5.) 6:4, 6:4, 7:5
Djokovics (szerb, 3.)-Monfils (francia, 17.) 7:6, 6:1, 6:2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik