Élet-Stílus

Elkoptak a német turisták

A kereskedelmi szálláshelyeken kicsivel több vendég volt az év első hét hónapjában, mint egy évvel korábban - közölte a KSH. A Balaton veszített a népszerűségéből, Pécs viszont tarolt. A szálláshelyek árbevétele azonban stagnált.

A kereskedelmi szálláshelyeken 2010. január-júliusban 1 millió 842 ezer külföldi vendég 5 millió 138 ezer vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 5,6 százalékkal, a vendégéjszakák 1,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A vendégek száma éppen csak meghaladta, a vendégéjszakák száma nem érte el 2006 első hét hónapjának szintjét – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Júliusban összesen 416 ezer külföldi vendég nagyjából azonos számú 1,25 millió vendég éjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint 2009 azonos hónapjában.

Kevesebb német jött

Kevesebb vendég érkezett a korábban legjelentősebbnek számító Egyesült Királyságból és Németországból, ezzel szemben az Ausztriából, Olaszországból, Csehországból és az Amerikai Egyesült Államokból többen jöttek hazánkba.

31 ezren dolgoztak

A KSH adatai szerint 2010. július 31-én a Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2813 volt, ezen belül a 878 szálloda 52,6 ezer szobával, az 1067 panzió 13,8 ezer szobával. Az egyéb szálláshelyek – turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping – száma 868-at tett ki.

A szálláshely-szolgáltatást nyújtó vállalkozások júliusban közvetlenül több mint 31 ezer főt foglalkoztattak, ez 2 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszaki adatot.

Az első hét hónapban 2 millió 185 ezer belföldi vendég 5 millió 351 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek száma 2,7, az éjszakák száma 0,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten. Júliusban a belföldi vendégek száma 1,8 az általuk eltöltött éjszakák száma 2,6 százalékkal volt kevesebb mint egy évvel korábban.

A bevétel a tavalyihoz hasonló

A szálláshelyek összes árbevétele – stagnáló vendégforgalom mellett – az előző évihez hasonlóan alakult. A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január-júliusban összesen 126 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 68,5 milliárd forint volt, 6 százalékkal kevesebb, mint 2009-ben.

Az európai összehasonlításban is alacsony szállodai átlagárak 8,6 százalékos mérséklődése is hozzájárult mind a belföldi, mind a külföldi szállásdíjbevételek visszaeséséhez, bár az árak júliusban csak 2,1 százalékkal estek az előző évihez képest.
A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 13.902, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel 5.938 forint volt az idén január-júliusban 5,4 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Budapesten a 3-5 csillagos kategóriákban a szobák átlagára 8800 és 29 400, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 3600 és 18 200 forint körül alakult, ami körülbelül 32-108, illetve 13-67 eurónak felel meg. (A forint az euróhoz képest az első hét hónap átlagában mintegy 5 százalékkal volt erősebb, mint egy évvel korábban.)

A Balaton visszaesett

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma 2010 első hét hónapjában 8 százalékkal esett vissza, amit a külföldi és belföldi forgalom hasonló mértékű csökkenése okozott.

A népszerű gyógy-, illetve wellness-szállodák látogatottsága eltérő képet mutat. A megfigyelt időszakban a balatoni gyógyszállodák vendégforgalma 8 százalékkal csökkent, míg a wellness-szállodákban – részben a kapacitás növekedése következtében – másfélszeresére nőtt a vendégéjszakák száma az elmúlt év azonos időszakához képest.

Budapesten – a balatoni üdülőkörzettel ellentétben – zömében a visszatérőben lévő külföldi vendégeknek köszönhetően 6 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma.

A 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsett mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma jelentősen emelkedett 12, illetve 13 százalékkal.

A magyarok fele üdülési csekkel fizetett

A működő kereskedelmi szálláshelyek közül júliusban 2148 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket. A belföldi vendégek az év első hét hónapjában 9,6 milliárd forint értékben fizettek a szálláshelyi szolgáltatásokért üdülési csekkel, ami az összes bevétel 7,6, illetve a belföldi szállásdíjak 40 százalékával volt egyenértékű. Júliusban a szálláshelyeken beváltott üdülési csekk értéke elérte a belföldiektől származó szállásdíjbevétel felét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik