Élet-Stílus

Elfáradtak a női pólósaink

Az amerikai, az ausztrál és a kínai női pólósok fizikailag szinte maguk alá gyűrik az európai játékosokat – nyilatkozta a FigyelőNetnek Aleksandr Osadchuk. Az ausztrál női vízilabda-válogatott orosz származású asszisztens edzője szerint a magyar női csapat teljesítménye (5. hely az Eb-n) a hosszú szezonnak és a fáradságnak is betudható. Interjú.

Mit gondol, van különbség az ausztrál és az európai vízilabda között?

Nemcsak az ausztrál, hanem az ausztrálon kívül az amerikai és a kínai is jelentős különbséget mutat az európaihoz képest. Ezeknek az országoknak a játékosai fizikailag erősebbek és felkészültebbek, mint az európai csapatok, többet edzenek. Sőt a világnak ezen részein nagyobbak, termetesebbek is a lányok. Az utóbbi években az amerikai csapatok képességei igencsak megugrottak, fizikai és kondi szinten egyaránt javultak. Főleg ebben rejlik a teljesítménybeli különbségük.

Mit gondol a magyar női válogatott Eb-szerepléséről?

Úgy látom, hogy egy elég hosszú szezon van mögöttük, ők is, ahogy más európai csapatok igencsak elfáradtak, mint például az orosz vagy az olasz. Ez a hosszú, nemzetközi szezonnal (Világkupa, stb.) magyarázható. Ez mentség lehet arra, hogy az Eb-n gyengébben, fáradtabban játszottak a magyar lányok.

Véleménye szerint mely csapatok fejlődtek jelentősen a 2009-es római Vb óta?

A hollandok nagy jól játszottak a zágrábi Eb-n, szerintem ők az egyik legjobb női csapat. A spanyol csapat is fantasztikus, fiatal, erős, és nagyon jól játszik.

Az olimpiát követően több csapat is belevágott a fiatalításba (pl. spanyol, magyar). Szükség van erre?

Mindenképpen, különben a vízilabda meghal (nevet).

A férfi meccseket is hasonló intenzitással követi, ahogy a nők játékát?

Természetesen. Nagyon sok izgalmas mérkőzést láttam az elmúlt másfél hétben. A legizgalmasabb meccsek még csak most jönnek. A Szerbia-Montenegró mérkőzés nagyon jó volt, szerintem ez volt eddig az Eb legjobb meccse (a keddi meccsen Szerbia 6-5-re győzött – szerk.). Fantasztikus volt, ez az igazi vízilabda.

Hogyan értékeli a magyar férfi válogatott eddigi teljesítményét az Eb-n?

Egy fiatal csapatról van szó, az újoncokat nem ismerem annyira, de ott vannak az „öregek”, mint Madaras, Biros, Szécsi. A szerbek elleni meccsük fantasztikus volt, nagyszerű válogatott, élvezet nézni a játékukat.
Elfáradtak a női pólósaink 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik