Élet-Stílus

Felkerültünk a nemzetközi koncerttérképre

Lassan, de biztosan elmondhatjuk, visszavonhatatlanul felkerült Budapest és annak főleg a Sportarénája a rockvilág számon tartott koncerthelyei közé. Még idén egymást váltja a színpadon többek között a Placebo, Lady Gaga, Ozzy Osborne, Sting és a többiek. Érdemes bevésni az alábbi dátumokat a naptárunkba.

Placebo
szeptember 15., Papp László Budapest Sportaréna

A Placebo koncertjén megtudhatjuk, hogy milyen egy alternatív rockot játszó banda „kemény pop” lemeze. A zenekar frontembere, Brian Molko szerint ugyanis az új lemezük se nem tisztán hard rock, se nem pop, hanem inkább a kettő egyvelege. Tavaly jelent meg a zenekar hatodik, Battle for the Sun című albuma, amelyen nem csak az új dobos, Steve Forrest friss energiája érződik, hanem a zenekar szemléletváltása is. Ezt úgy képzelhetjük el, hogy amolyan mentális harcot vívtak a zenészek a zenei világuk sötét oldala ellen.

Ahogy Molko fogalmazott „olyan lemezt készítettünk, amelyből kiderül, az életet választjuk, kilépünk a sötétből a fényre…” Akárcsak Darth Vader (vagy Anakin) a Csillagok háborúja végén. Bizonyára meghatározó lehet a továbbiakat illetően egy ilyen zenei élményt átélni, így muzikális ízlésünk fejlődése érdekében ajánlott ellátogatni az Arénába.

Katy Perry
október 1., Papp László Budapest Sportaréna

A Katheryn Elizabeth Hudson néven, két lelkipásztor középső gyermekeként született, gospel- és egyházi zenén felnőtt utánozhatatlan stílusú énekesnő két éve, provokatív dalaival robbant be a köztudatba. One of the Boys című 2008-as albumából, amely huszonöt országban volt listavezető olyan dalokkal, mint az I Kissed a Girl, a Hot N’ Cold, a Thinking of You vagy a Waking Up in Vegas, 22 millió digitális letöltés mellett, ötmillió példány kelt el

Katy hangja és kisugárzása azonban sehol nem érvényesül annyira, mint a koncerteken. Szüntelen energiája árad a közönség felé, s közben olyan mulatságokra is marad ereje, mint óriási, felfújható epreket dobálni a közönségnek.

Ozzy Osborne
október 4., Papp László Budapest Sportaréna

Ozzy Osbourne, a heavy metal keresztapja, úgy tűnik, végre tényleg lecsap ránk is. Vadonatúj, júniusban megjelent Scream lemeze akkora sikert aratott, hogy 18 hónapig meg sem állnak vele, így a metállegendára éhes rajongók végre megkaphatják a várva várt Ozzy-adagjukat. Így vannak ezzel a magyarországi rajongók is, akik eddig kétszer is be kellett, hogy érjék a „majdnem koncerttel”. (10 év alatt kétszer is majdnem itt volt Ozzy.) Októberben viszont nincs kifogás se neki, se nekünk, ott a helyünk!

Ozzy folyamatosan megújul, most az új lemez apropóján a zenekar is. Így a már 20 éve velük gitározó Zakk Wylde helyett az új lemezen két új tag is szerepel: a fiatal, görög gitáros Gus G. (Firewind) és az új, lendületes dobos, Tommy Clufetos (ex-Rob Zombie). Ozzy a lemezt a saját „The Bunker” nevű otthoni stúdiójában vette fel. Lehet, hogy manapság a családjáról szóló valóságshow sokak szerint Ozzy ismertetőjele, de ne felejtsük el, valaha a Black Sabbath-ban kezdte. Na, ezért megbocsáthatjuk a médiasztárságát, és elzarándokolhatunk az Arénába.

Jerry Lee Lewis
október 31., Papp László Budapest Sportaréna

12 év várakozás után újra Budapesten koncertezik Jerry Lee Lewis, alias Killer (gyilkos). A különös becenév senkit ne tévesszen meg. Ne egy hosszú hajú, metálőrült gitárosra számítsunk, aki ütemesen a földhöz csapkodja a gitárját, hanem egy legendás karriert befutó 74 éves zongorista-énekesre, aki utánozhatatlanul egyedi zongorajátékával érdemelte ki a „gyilkos” jelzőt.

Egyébként a mai fiatal botrányhősök is megirigyelhetnék színpadi őrültségeit, ugyanis gyakran a zongorán táncolva játszott koncertjein, sőt fel is gyújtotta azt. Ilyesmit most talán mégse várjunk tőle, hiszen a nyári koncertjét a zongorista váratlan műtéte miatt halasztották el október végére. Az időpontváltozás miatt viszont Budapest lesz az első állomása a turnénak. Így a várakozásért, amolyan kárpótlásként, biztosan hallhatunk dalokat az szeptemberben megjelenő, új Mean Old Man című lemezéről.

Sting
november 6., Papp László Budapest Sportaréna

Az örök kedvenc, Sting ezúttal a Royal Philharmonic Concert Orchestrával járja a világot. A koncertsorozat különlegessége, hogy Sting amúgy is elkophatatlan slágerei szimfonikus hangszereléssel és kísérettel szólalnak majd meg. 2008-ban, miután már úgy érezhettük, hogy Sting elérte karrierje csúcspontját, összeállt a Chicagói Szimfonikusokkal, hogy átdolgozza néhány legendás dalát és zenekari kísérettel adja elő. A közös munka sikere után már nem volt megállás, nemsokára a Philadelphia Orchestra is felkérte egy közös előadásra. Amiből megszületett ez az igazán exkluzív turnésorozat.

„Mind a Chicago-i, mind a Philadelphia-i Szimfonikusokkal való szereplést karrierem egyik csúcsaként éltem meg. El vagyok ragadtatva a lehetőségtől, hogy nagyzenekarral turnézhatok és teljes egészében új színt adhatok zenei palettámhoz a dalok újraalkotásával, amelyek így kapcsokká válnak az elmúlt 30 évben adott koncertjeimhez” – jellemezte Sting a koncertsorozatot. Nekünk hiányzik Sting utóbbi évtizedeiből egy kicsit az egykori Police húzása, de el kell ismerni, mindig meglepi és elkápráztatja az embert.

Lady Gaga
november 7., Papp László Budapest Sportaréna

A Monster Ball Tour az énekesnő második nagylemezét népszerűsítő, nagy sikerű turnésorozatának őszi felvonása. A botrányhősnő teátrális show-ja már talán nem is koncertnek minősül, hiszen Gaga a turnésorozatot az első pop-elektro operának keresztelte el. Lady Gaga sikere vitathatatlan, eredetisége mostanában már egyre kevésbé. A kritikusok véleményét egyre jobban megosztja Gaga, akinek botrányos klipjei Madonna bevált receptjét követik.

Persze Gagát nem kell félteni, stílusosan áll ki magáért: „Nem akarok önhittnek hangzani, de a saját sikerem, hogy forradalmat hoztam a popzenébe. Az utolsó forradalmat Madonna 25 éve robbantotta ki.” Akárhogy is, Lady Gagát legalább igazi fénykorában kapjuk meg, nem úgy, mint Madonnát, akire olyan sokat kellett várnunk, hogy már csak egy gondosan megvilágított színpadon csilloghatott az érett szépsége.

Joe Satriani
november 8., Papp László Budapest Sportaréna

Gyorsan le kell szerelni a Lady Gaga-show díszleteit, mert másnap az Arénában Joe Satriani lép fel, aki őszi turnéján mutatja be – mindmáig titkolt című – 11. lemezét. Satriani a rockhoz nem annyira értők lelki világára is felkavaróan hathat, hiszen a modern rock gitár határait feszegeti a technikás hanghatásokat tartalmazó játékával. Azon se lepődjünk meg, ha egy szájharmonikát vélünk felfedezni a kezében, amit sajátosan a húrok lefogására használ.

Kis túlzással más gitárosok Saint (Szent) Joe-nek is nevezik, bár talán mégsem véletlenül, hiszen a zenész eddig 13 Grammy-jelöléssel és 10 millió eladott lemezzel büszkélkedhet.

David Guetta
december 18., Hungexpo „G” csarnok

A világhírű francia Dj idén már másodszor ad koncertet Magyarországon. Először nyáron a Balaton Soundon lépett fel, akik akkor lemaradtak, most bepótolhatják. Guetta legújabb, One Love című lemeze bemutató turnéja keretében tér vissza, így akinek tetszett a nyári show, akár repetázhat is.

Guetta jelenleg a világ legkeresettebb Dj-je, aki bár saját bevallása szerint szereti keverni a house zenét a populárisabb vonalakkal, a koncertjein mégis inkább igazi house-os irányba visz el majd bennünket. Látványban tőle is erős show-ra számíthatunk: az elmaradhatatlan lézer mellett minimum felpattan majd a Dj-pultra. Aki a zenecsatornákon játszott slágereibe szeretett bele, megismerheti majd a keményebb house világát is, amire ha nyitottak vagyunk, könnyedén rákattanunk Guetta mesteri keverésében

Ajánlott videó

Olvasói sztorik