Élet-Stílus

Csongrádi dinoszaurusz és keljfeljancsi

Mit lehet alkotni egy kilométer fából? Véget ért az első magyar Wood Fesztivál.

Vasárnap ért véget az első magyar Wood Fesztivál. Három egyetem (a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet) hallgatói négy vegyes csapatot alkotva csapatvezető segítsége mellett dolgoztak egy kilométer faanyagból egy hétig építészeti és képzőművészeti szempontból egyaránt érdekes formákon, amelyek mindegyike kötődött az inspirációt és táborhelyet egyaránt nyújtó Csongrádi Művésztelep környezetéhez.

Pozsár Péter csapata az 1000 méter lécet hosszabb-rövidebb darabokra fűrészelve az egyik fiatal fa lombkoronájába épített fészket. Ez aztán megszakítás nélkül a környező tereptárgyak közt kígyózva végül egy négyszögletes barlangba torkollik, példázva ezzel a házak két archetípusát. Érdekes megoldást választottak a szerkezet rögzítésére is, a csavarok helyett az egyes fadarabok végeibe fúrt lyukaknál fogva madzaggal csomózták össze.

Huszár Andris csapata egy háromméteres tojás alakú szerkezetet készített, amely homokzsákokkal megpakolva a keljfeljancsihoz hasonlóan fog újra és újra visszabillenni eredeti helyzetébe bármilyen lendületes kitérés után is.

A legrizikósabb kísérleteket Losonczi Áron építész és feltaláló vezényelte le: az eredeti hosszúságában meghagyott fenyőléceket minél magasabbra nyújtóztató, több emeletnyi konstrukció mellett külön egy nagy távolságokat áthidalni képes négyzetrácsos szerkezetet is készítettek, amelynek teherbírását végül a helyszínen ki is próbálták.

A közönség mégis Szőke Gábor Miklós csapatának tizenhétméteres dínóját zárta leginkább a szívébe. A békés növényevőt egy kisebb makett alapján, a változatos hosszúságú léceket spontán módon egymáshoz csavarozva alig három nap alatt valósították meg a csapattagok. A fej és a farok a törzsről leszerelhető, így a többi installációval együtt ezt a munkát is viszontláthatjuk a designhéten.

A Wood Fesztivált a MOME line – design műhely és az Újirány Építésziroda szervezte.

AJÁNLOTT LINKEK:
MOME line – design műhely
Újirány Építésziroda

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.