Élet-Stílus

20 futam és 12 csapat az F1-ben

Jövőre a mostaninál eggyel több futam, ugyanakkor továbbra is 12 csapat lesz a Forma-1-es világbajnoki sorozatban.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az Indiai Nagydíj bevonásával jövőre már húsz Forma-1-es futamot rendez, méghozzá az ideihez hasonlóan tizenkét csapattal.

A FIA tájékoztatása szerint az első indiai futamra 2011. október 30-án kerül sor, ehhez jön az idén lebonyolított 19 verseny – köztük a Magyar GP -, változatlan helyszínekkel.

Az is eldőlt, hogy továbbra is 12 istálló állhat majd rajthoz, mivel egyetlen új jelentkező sem ütötte meg a FIA által elvárt szintet. A hírek szerint a spanyol Epsilon Euskadi, a volt világbajnok Jacques Villeneuve által fémjelzett Durango és a szerb üzletember, Zoran Stefanovic által alapított Stefan GP szeretett volna a bekerüli a Forma-1-be.

Nem súlyosbították a Ferrari büntetését

A FIA motorsport világtanácsa nem súlyosbítja a Ferrari büntetését, amelyet azért szabott ki az olaszokra, mert a júliusi Német Nagydíjon a korábban betiltott csapatutasítást alkalmazták. A csapatot a hockenheimi GP versenybírói 100 ezer dollárra bírságolták, mert a futamon a brazil Felipe Massa a rádióüzenetben kapott utasításnak megfelelően maga elé engedte akkor második csapattársát, a kétszeres vb-győztes spanyol Fernando Alonsót, aki végül megnyerte a viadalt. Amennyiben Alonsót utólag megfosztották volna a győzelemtől, akkor gyakorlatilag búcsút inthetett volna világbajnoki reményeinek, ugyanis hátránya 66 pontosra nőtt volna a listavezető Lewis Hamiltonnal szemben. Jelenleg 41 pont van a két pilóta között.


A jövő évi versenynaptár:
Március 13.: Bahreini Nagydíj
Március 27.: Ausztrál Nagydíj
Április 10.: Malajziai Nagydíj
Április 17.: Kínai Nagydíj
Május 8.: Török Nagydíj
Május 22.: Spanyol Nagydíj
Május 29.: Monacói Nagydíj
Június 12.: Kanadai Nagydíj
Június 26.: Európa Nagydíj (pontos helyszín később)
Július 10.: Brit Nagydíj
Július 24.: Német Nagydíj
Július 31.: Magyar Nagydíj
Augusztus 28.: Belga Nagydíj
Szeptember 11.: Olasz Nagydíj
Szeptember 25.: Szingapúri Nagydíj
Október 9.: Japán Nagydíj
Október 16.: Koreai Nagydíj
Október 30.: Indiai Nagydíj
November 13.: Abu-Dzabi Nagydíj
November 27.: Brazil Nagydíj

—-A közúton sem lehet szabálytalankodni—-

A közúti szabályok be nem tartása miatt a jövőben akár a Forma-1-es versenyzői engedélyt is visszavonhatja majd a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA).

A mostani szigorítás kiváltó oka a McLaren brit pilótájának, Lewis Hamiltonnak a márciusi, melbourne-i esete volt: a világbajnok nyílt utcán farolgatott személyautójával, amiért augusztusban egy helyi bíróság 500 ausztrál dollár megfizetésére kötelezte.

A FIA bejelentése szerint a jövőben az ilyen és ehhez hasonló esetek az egyszerű figyelmeztetéstől kezdve számos egyéb büntetést, többek között a versenyzői engedély elvételét vonhatják maguk után. Ráadásul az a pilóta, aki nem rendelkezik érvényes közúti jogosítvánnyal, a szabályok szerint nem kaphatja meg a szuperlicenszet sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik