Élet-Stílus

Gyenge fagy is lehet

Majdnem minden évben ránk köszönt néhány csendes, meleg őszi nap, de biztosíték nincs rá, hogy ez így lesz 2010-ben is. Ma még viszont hűvös, ködös, esős idő lesz, hajnalban északon gyenge talajmenti fagy is lehet.

Csaknem minden évben szeptember végén, október elején létrejön egy magas nyomású légköri képződmény a Kárpát-medence felett, amely csendes, nyugodt kellemes hőmérsékletű időt biztosít. Ezt nevezi a köznyelv vénasszonyok nyarának, vagy indián nyárnak, tudományos definíciója azonban nincs – tudta meg a FigyelőNet az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ).

A „csaknem minden évben” megfogalmazás nem véletlen, hiszen a vénasszonyok nyara nem törvényszerű, és előfordul, hogy elmarad. Mivel kellő megalapozottsággal csak 8-10 napra előre lehet előrejelzést adni, az OMSZ szakemberei nem nyilatkoztak arról, hogy számíthatunk-e idén „nyári napokra” az ősz közepén. A 2010-es évben szinte már tendenciaszerűen megfigyelhető, hogy nem volt tartósan meleg, nyugodt időjárás. Ám ez alapján a jövőre semmiféle következtetés nem vonható le.
Kedden folytatódik a hűvös, esős idő. Hajnalban több helyen valószínű köd, az északi völgyekben néhol gyenge talajmenti fagy fordulhat elő. Délelőtt eleinte változóan felhős lesz az ég, majd délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és délutántól egyre többfelé alakul ki eső, záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 16, 21 fok között alakul – írja honlapján az OMSZ.

A folytatásban is változékony, csapadékos időre készülhetünk, de a sok felhő ellenére néhány órás napsütés is lehet. Sokfelé és több alkalommal várható eső, záporeső, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10, 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet a csapadékos helyeken 20 fok alatt, egyébként pár fokkal a fölött várható.

Részletes időjárási adatokért, hosszabb távú előrejelzésért kattintson a FigyelőNet Időjárás oldalára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik