Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Biafra vagy Puskás Hungary

SzeptEmber Feszt, Újbuda Jazzfesztivál, Budafoki Pezsgőfesztivál – a nyár már elmúlt, a fesztiválszezon még tart. Zongoristák foglalják le az Andrásssy utat, Péterfy Boriék pedig a Müpát. Jön a Dub Pistols, Lee Curtiss és Jello Biafra. Programajánló.

péntek, szeptember 3.

A Népligetben e hétvégén tartják a SzeptEmber Feszt Budapest elnevezésű rendezvényt, amelynek középpontjában a gasztronómia, konkrétabban a pörkölt áll. A központi helyszín ennek megfelelően a Pörköltek Tere, ahol nem hivatalos rekordként több mint 30 féle paprikás húst lehet kóstolni. E nagy zabálás mellett veteránautó bemutatóval, valamint különböző gyerekprogramokkal csábítják a közönséget. A három színpadon pedig föllép pénteken többek közt Ganxsta Zolee, Deák Bill, és az Ocho Macho.

Az Újbuda Jazzfesztivál első estjére, az A38 Hajóra Peter Brötzmann, az európai jazz élő legendája legkeményebb formációját, a Full Blast-et hozza. Ebben Brötzmann maga mellé állított két kiváló svájci zenészt, Marino Pliakast basszusgitáron és Michael Wertmüllert dobon, s ami létrejött, az jobb besorolás híján egyfajta jazz-metál, Brötzmann valamennyi formációja közül is talán a legütősebb. Olyan hihetetlen energia szabadul fel koncertjeiken, amelyben a hangok egyetlen folyamatos szólammá olvadnak össze, olyan hangzássá, mint „amilyen a világ keletkezésekor szólhatott” – állítják a szervezők.

A Zöld Pardonban – az A38 Hajótól alig néhány méterre -, a Dub Pistolsra bulizhatunk. A londoni zenekart Barry Ashwort alapította 1996-ban. A dubot, bigbeatet, skát, hiphopot, breakbeatet játszó formáció többi tagja a producer Jason O’Bryan, a dalszövegíró T.K Lawrence, a gitáros John King, és a lemezjátszók mögül Steve Hunt. A csapat 1996-ban a “There’s Gonna Be a Riot” és a “Best Got Better” kislemezekkel debütált, ezt 1998-ban a “Point Blank” című albumuk követte, melyet azóta is alapműként emlegetnek. Számos filmzene készítésében is részt vettek, többek közt a Penge 2, vagy épp a Rossz Társaság című filmekben. Ezen kívül rengeteg remixet készítettek különböző előadóknak: a Limp Bizkittől a Crystal Methodon keresztül egészen Mobyig.

—-szombat, szeptember 4.—-

Az őszelő másik hagyományos fesztiválja a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, ahol az évek óta népszerű pinceséták mellett kiállítások, koncertek, gyermekprogramok, kézművesfoglalkozások és az elmaradhatatlan gasztronómiai csábításoknak engedhetnek a bortól felhevült látogatók. A zenei felhozatal elsősorban a népzene és a világzene körül mozog (például Kerekes Band, Besh o droM), de fellép a jazzkedvelők kedvéért Kozma Orsi is. Az estet szombaton a Heaven Street Seven zárja.

A Trafóban kétnapos táncmaratont rendeznek. Az első nap (szombat) ideális lehet azoknak, akik már eldöntötték, hogy mozogni szeretnének, de nem tudják, merre induljanak el, milyen új technikákat tanuljanak. A legkülönbözőbb táncos technikákat lehet kipróbálni Az egész napos táncolás közben svéd és thai masszőrök segítségével frissülhetünk fel, a kávézóban táncszakkönyveket olvashatunk és a városban működő tánciskolák ismertetőiből válogathatunk.

Az A38 Hajón zenei kavalkád várható szombaton. A hajógyomorban a soul, jazz és népzenei elemekből építkező Babám és a Harcsa Veronika nevével fémjelzett, egyszerre pörgős és innovatív hangzást hozó Bin-Jip lép színpadra. A tetőteraszon viszont az elektronikus zenei szcéna könnyed erotikát és humort kedvelő, de bekategorizálhatatlan fenegyereke, Lee Curtiss pörgeti a hangulatot.

—-vasárnap, szeptember 5.—-

Egy egészen különös koncert lesz a Syma csarnokban szeptember első vasárnapján, a judaizmus zenevilágának és a klasszikus reggae zenéjének sajátos egyvelegét feltatláló Matisyahu Miller jóvoltából. Első hallásra talán különösen csenghet, hogy egy zsidó származású fiatalember a reggaehez nyúl, majd azt jól nyakon önti egy kis hip-hoppal, rock elemekkel fűszerezi és még haszid motívumokat is belekever (nem beszélve a dalok szövegéről, ami az előadó szerint univerzális értékekről szól), de ha valaki mégis belebotlik Matisyahu 2005 augusztusában megjelent Live At Stubbs című albumába, akkor meggyőződhet arról, mennyire jól működik ez az egész zenei egyveleg.

Mit szépítsük, néhány év alatt az ország kedvence lett Péterfy Bori és az ő Love Band nevű zenekara. Most a Müpában vezetik elő a 2B elnevezésű harmadik lemezüket. A 2009-2010 telén rögzített, a zenekar eddigi hangzásától különböző anyagra kilenc vadonatúj szám és három átdolgozás került fel. A végül február végén megjelent album anyagát élőben legelőször itt és most hallhatja a közönség.

A hétvége, de valószínűleg az év legzúzósabb estje is lesz vasárnap a West-Balkánban, amikor maga Jello Biafra mester érkezik el végre először Magyarországra. Amerika korbácsos embere, a legendás Dead Kennedys ex-frontembere többek között olyan arcokból verbuválta össze új, beszédes nevű (Guantanamo School Of Medicine) zenekarát, mint az azóta már kilépett Faith No More bőgős Billy Gould, vagy az őt pótló Rollins Band és Butthole Surfers egykori tagja, Andrew Weiss. Tavaly októberben le is tették az asztalra a The Audacity Of Hype című albumot. A régi fanok legnagyobb örömére a lemez dúskál a Dead Kennedysre oly jellemző innovatív tempóváltásokban és kifinomult gitárriffekben. Biafra pánikbeteg hangja se változott semmit, vagyis mintha csak egy újabb DK-albumot hallgatnánk, enyhe detroiti proto-punk hajfestékkel lefújva.

—-Mozi, családi program—-

Mozi

Menjek vagy maradjak – Biafra vagy Puskás Hungary 1

Ritkán van szerencsénk amolyan jó értelemben vett régimódi filmekhez a mozikban. Most eme kivételes alkalommal állunk szemben, amikor is Giuseppe Tornatore Baaria című nagyszabású családi opuszát mutatják be a hazai filmszínházak. A cselekmény közelebbről egy Szicíliai család három generációjának története: Ciccotól a fián Peppinon keresztül az unokáig, Pietroig. Az ők és családjaik magánéletén keresztül a film felidézi egy Palermói, vidéki közösség szerelmeit, álmait és csalódásait 1930-as évektől egészen a 1980-as évekig. A fasizmus idején Cicco egy egyszerű pásztor, aki ennek ellenére az olvasás szenvedélyének hódol és habzsolja a könyveket, verseket, romantikus regényeket. Az éhezés idején és a második világháború alatt fia, Peppino látva az igazságtalanságokat, szenvedélyesen politizál, majd a háború után találkozik élete szerelmével. Kettőjük viharos kapcsolatát többen ellenzik Peppino politikai szerepvállalásai miatt. Ám a két fiatal mindent megtesz, hogy beteljesítsék álmaikat.

Családi program

Zenés vasárnapi korzó az Andrássy úton


Menjek vagy maradjak – Biafra vagy Puskás Hungary 1

Nincs is jobb, mint mikor lezárják az úttestet, és ott is lehet sétálni, flangálni, korzózni, vagy épp cigánykereket hányni, ahol máskor az autók közlekednek. Szeptember 5-én vasárnap délelőtt 11 órától a gyalogosok vehetik birtokukba az Andrássy út Oktogon és Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakaszát, ahol igazán mesés élményben lehet része az egész családnak. Hiszen ki látott már zongorát az úttesten? Aki még nem, az mindenképpen jöjjön el, mert most rögtön öt is lesz, és mindegyiken egész nap neves művészek – így többek között Szilasi Alex, Szokolay Balázs, Nagy Péter, Csalog Gábor, Mocsári Károly, Hauser Adrienne és Ökrös Ottó – játszanak majd. A gyerekeket a Csoki koncert színpad mellett egy muzsikus játszóházba, a ZENEDÉbe várják, ahol a legkisebbek a Bab Társulat játékmester quartettje jóvoltából játékos zenei és ügyességi feladatok során ismerkedhetnek a különböző hangszerekkel, belenézhetnek, sőt, bele is nyúlhatnak egy öreg zongorába, de lesz kottafejrajzolás és violinkulcs-keresés is, este 8 óra után pedig Verkli karaoke várja a kicsiket és nagyobbakat. A rendezvény apropója, hogy 2010-ben lenne 200 éves a Himnusz zeneszerzője, Erkel Ferenc, míg Gustav Mahler képzeletbeli születésnapi tortáján idén 150 szál gyertyát kellene gyújtanunk.

—-Tévéajánló—-

péntek, szeptember 3.
Duna Tv, 19:00

Puskás Hungary


Menjek vagy maradjak – Biafra vagy Puskás Hungary 1

Almási Tamás remek dokumentumfilmje a legnagyobb magyarról. Puskás sztorija önmagában hollywoodi történet: a városszéli nyomortanyáról indulva, a szomszéd kisfiúval együtt a világ tetejére jutva, a polgári kispesti belvárosból menyasszonyt találva őrjöngve rajongott világsztár lesz, aki táviratok százait kapja minden szállodában, ahol csak pár éjszakára megszáll bárhol a világon… Olyan világsztár, aki egész életében – politikától, háborútól, társadalmi konvencióktól függetlenül – mindig csak azt csinálja, amit szeret, s amit a legjobban tud a világon: focizik. Igazi öntörvényű művész, szikrázóan szellemes mókamester, szeretnivaló népi hős, akire ugyanakkor folyamatosan ránehezedik családjának, népének, tragikus sorsa, amelyet a maga módján cipelnie kell. Ebben benne van a sváb családjára leselkedő kitelepítés veszélye, az ötvenes évek végletes viszonyai, az emigráció lelki nyomorúsága és szorongásai, s mindez úgy, hogy ösztönös intelligenciája folytán tudja, hogy ő Mr. Magyarország, ezért mindig, minden pillanatban ennek megfelelően kell viselkednie.

szombat, szeptember 4.
Duna Tv, 22:35

Ördöggerinc

Menjek vagy maradjak – Biafra vagy Puskás Hungary 1

Guillermo Del Toro filmje 1939-be, a spanyol polgárháború végére repíti a nézőt, amikor Franco tábornok fasiszta csapatai felszámolják a maradék köztársasági erőket. A tízéves Carlost, egy meggyilkolt republikánus harcos fiát apja bajtársai egy isten háta mögötti árvaházba viszik. Az igazgatónő, Carmen és a tanár, Casares professzor a köztársasági erőkkel szimpatizáltak, ezért befogadják a kisfiút. Nehezen tudja megszokni új környezetét, főleg Jacintót, a durva gondnokot. Ráadásul éjjelente egy régi lakó, Santi szelleme kísérti Carlost. Az udvaron egy óriási fel nem robbant bomba emlékeztet a halál közelségére. Franco katonái nincsenek már messze, a szellem vészt jósló hangja pedig egyre erősebb.

vasárnap, szeptember 5.
m2, 21:00

Hamvadó cigarettavég

Menjek vagy maradjak – Biafra vagy Puskás Hungary 1

Bacsó Péter filmjében Karády Katalin mellett még két főhőse van: Zsüti, a csóró kis dalszövegíró, egykor ígéretes alanyi költő, és a Tábornok, a mindenható kémfőnök, a Díva szerelme, aki egyre inkább rádöbben a II. világháború kilátástalanságára és megpróbál tenni is valamit, hogy az ország kikerüljön ebből a tragikus csapdából. Három világ hangulata keveredik a filmben: a ’40-es évek Budapestjének látszólag gondtalanul villódzó, piti szálhámosokkal teli, “békebeli” éjszakai élete; Zsüti világa egy amolyan rejtőjenői piti szélhámosokkal, furcsa alakokkal teli kávéházi alvilág, valamint a keleti front, a Don kanyar fagyos szörnyűsége. A három ember története egy különös tragikomédia az egymást keresztező, egymásba kapaszkodó emberi sorsokról és a sorsok forgandóságáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik