Élet-Stílus

Lesz-e francia reneszánsz?

A francia válogatott Dél-Afrikában köznevetség tárgyaként sompolygott el a porondról: szörnyű játék, belvillongás, kimutogatások. A fő „kötőfék” Raymond Domenech már a múlté, utódjának feladatát azonban még a szövetség is nehezíti.

Laurent Blanc a fehéroroszok elleni pénteki Eb-selejtezőt szerette volna új kezdetnek felfogni, az 1998-as világbajnoknak azonban meg van kötve a keze, s ebben a francia szövetség is ludas. A Domenech elleni „lázadók” közül ugyanis az FFF Jeremy Toulalant, Franck Ribéryt és Patrice Evrát is megbüntette – a lyoni egy-, a müncheni három-, míg a manchesteri öt meccses eltiltást kapott.

Három kulcsjátékossal kevesebb – a francia keret gazdagságát ismerve pótlásuk talán nem lenne lehetetlen feladat, viszont Blanc-nak nemcsak a renitensek miatt fáj a feje. A középpályán a marsallbotot egykori játékosának, a Bordeaux-ból Lyonba költöző Yoann Gourcuffnak szánná, de a 22 millió euróért váltó irányító kétmeccses eltiltását tölti, mivel a vb-n kiállították a házigazdák ellen. Gourcuff mellett a londoni Samir Nasri sem jön zavarba, ha egy csapat játékának tempóját kell szabnia, de az Arsenal középpályása sérüléséből lábadozik, az angol klub közleménye alapján legközelebb jövő héten lesz bevethető. A szintén remekül osztogató Hatem Ben Arfa épp sztrájkol, mivel az Olympique Marseille nem engedte el Angliába a Newcastle-hez.

„Nem helyettesíthetek egy irányítót egy olyan futballistával, aki nem tud irányítani” – kesergett Blanc. „Kompenzálnunk kell a hiányzókat, valamint el kell térnünk az általam kedvelt felállástól.”

A szövetségi kapitány egyetlen öröme, hogy mindkét középső védője bevethető, a franciák az Adil Rami-Philippe Méxes duóval kezdenek, bár a norvégok elleni 2-1-re elvesztett válogatott debütálásán a Lille védője nem értette meg magát a rómaival. Blanc szerint a kettős jelenleg a legjobb belső védőpárosa, így ott – egyelőre – nem változtat.

Készül a

Készül a “megritkított” francia keret (MTI/EPA)

„Egy csapatnak a vázát könnyű megfejteni, annál nehezebb felépíteni. A szerkezetet elsősorban a kapus, a két „őrszem”, – azaz a középső védő és a védekező középpályás -, az irányító, és – a választott szisztémától függően – a középcsatár alkotja. A jó védekezés alapja az, hogy a két középső védő kiegészítse egymást, úgy defenzívában, mint a támadások felépítésében. Nem könnyű ezt megtalálni.”

Sok a kérdőjel, de sokak szerint a problémát egyvalaki megoldhatja, s szerencsére épp ő ül a kispadon. Blanc egykori csapattársa, a világklasszis Zinedine Zidane is osztja ezt a nézetet. Az 1998-as világbajnok szerdán villámlátogatást tett a válogatott Clairefontaine-i edzőtáborában, és hosszasan elbeszélgetett a pénteki találkozóra készülő „kékekkel”.

„Mindenkinek sok szerencsét kívántam” – árulta el az AP-nek nyilatkozó világklasszis. „A mostani futballistáink egy új generáció képviselői, az előttük magasodó feladat viszont nagyon is ismerős. A válogatott szereplés számomra a szakma csúcsát jelentette, és remélem, ezzel mindenki tisztában van. Ismét el kell kezdeni nyerni, hisz a győzelem olykor a gyengébb játékra is feloldozást jelenthet. Laurent a lehető legjobb ember a posztra: edzőként is tapasztalt, játékosként pedig maga volt a nyugalom. Szinte a nulláról kezdhet, de talán ez is növeli a lelkesedését.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik