Élet-Stílus

Hat év után legyőztük a szerbeket

A magyar férfi vízilabda-válogatott a zágrábi Európa-bajnokságon vetett véget a szerbek elleni hosszú nyeretlenségi sorozatának.

A magyar csapat 2004. augusztus 29., az athéni olimpia döntője óta képtelen volt legyőzni a szerbeket. Sokan szerb fóbiáról, átokról beszéltek – így múlt időben.

A zágrábi Európa-bajnokságon ugyanis megszakadt a hosszúra nyúlt nyeretlenségi sorozat a nagy rivális ellen, amely kétségkívül esélyesként, világbajnoki címvédőkét, friss Világliga- és Világkupa-győztesként feszült neki Kemény Dénes átalakított csapatának.

A gólok sorát a németek elleni nyitómeccsen (10-8 – ide) remeklő Biros nyitotta meg, Filipovics ugyan válaszolt, de átellenben Varga Dániel gondoskodott emberelőnyben arról, hogy magyar vezetésnél érjen véget az első a nyolc perc, amelyben a spanyol és a török bíró számtalan kontrafaulttal igyekezett elejét venni a túlzott keménykedésnek.

A második etap érdemi része Madaras gólt eredményező pattintásával kezdődött. Kétgólos vezetésnél már kezdtünk megnyugodni, ám gyors egymásutánban Filipovics és Udovicsics is betalált, a vezetést azonban nem tudták átvenni a szerbek, miután Szívós emberhátrányban – lélektanilag fontos pillanatban – kiválóan blokkolt egy lövést.

A mérkőzés a harmadik harmadban dőlt el, ezt a játékrészt ugyanis 4-0-ra nyerte Kemény Dénes legénysége, miután a nagyszerű védekezés és kapusteljesítmény (Nagy Viktornak több bravúrjai is volt) az ellenfél kapuja előtt remek egyéni megmozdulásokkal párosult. Hosnyánszky és Kis Gábor egyaránt szorongatott helyzetben, távolról püfölte kapuba a labdát, majd előbb Madaras, majd Szívós váltott gólra egy-egy kiváló átadást.

A negyedik negyed közepén a harmadik gólját szerző Filipovics révén zárkóztak a szerbek, de Madaras jóvoltából szinte azonnal sikerült visszaállítani a négygólos különbséget. A görcsösen küzdő ellenfél ugyan a hajrában feljött 8-6-ra, de az utolsó szó Kis Gáboré volt, aki Udovicsics szorításában a jobb alsó sarokba varázsolta a labdát.

Amennyiben a magyar válogatott – a papírformának megfelelően – hozza hátralévő csoportmeccseit, úgy automatikusan a négy közé jut a zágrábi kontinensviadalon.

A szerb szövetségi kapitánya elismerte, hogy a magyar együttes megérdemelten győzte le csapatát.
“Sok gólszerzési lehetőséget elmulasztottunk, a végén pedig nem koncentráltunk eléggé, és ezt egy olyan csapat, mint a magyar, ki tudja használni. A magyarok ma megérdemelték a győzelmet” – értékelt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Dejan Udovicsics.

A szerbektől Filip Filipovics – aki Olaszországban, a Pro Reccóban Kásás Tamás, Benedek Tibor és Madaras Norbert csapattársa – azt mondta: a magyar csapat az egyik éremesélyes, de még Szerbiának sem kell lemondania a dobogóról.
“Ma nagyon rosszul játszottunk, biztos vagyok benne, hogy a következő meccsekre javulni fogunk” – fogalmazott.

Eb, B csoport, 2. forduló:
Magyarország-Szerbia 9-6 (2-1, 1-2, 4-0, 2-3)
Gól: Madaras 3, Kis 2, Biros, Varga Dániel, Hosnyánszky, Szivós 1-1, ill. Filipovics 3, Udovicsics 2, Prlainovics

Ajánlott videó

Olvasói sztorik