Élet-Stílus

Eltéphetetlen a tea-dzseki?

A textiliparnak hamarosan nagy szüksége lehet az olyan innovatív alapanyagokra, mint a zöldtea.

Nagy a nyomás a textilipar hagyományos alapanyagait (pamut, bőr, gyapjú) előállító forrásokon, nem csoda, hogy ebben az iparágban is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az alternatív és innovatív alapanyagok fejlesztésére. Az Imperial College London kutatói például azon fáradoznak, hogy a divatipar számára is felhasználható anyagot hozzanak létre zöldteából.

Ez az új anyag zöldtea levesben készül, melyhez napokon keresztül adják a cukrot és más tápanyagokat. Ezután baktériumokat tesznek bele, hogy cellulóz képződhessen. Végül ez hozza létre a keverék tetején az alapanyag vékony rétegét. A baktérium által növesztett cellulózrostok kiszáradva a bőrhöz hasonló anyagot képeznek, mely a kutatók szerint meglepően szilárd, gyakorlatilag eltéphetetlen.

A tudósok együttműködésben a szintén londoni Saint Martins College of Art and Design divattervezőivel már el is készítették azt a kollekciót, aminek darabjai mind ebből a speciális anyagból készültek. Többek között ingeket, dzsekiket, ruhát, sőt még cipőt is készítettek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Még több kép a baktérium ruhákról

Ajánlott videó

Olvasói sztorik