Élet-Stílus

Kísért Zimmer Feri szelleme

A készítők szerint a Zimmer Feri is megérett a folytatásra - vagy csak nem volt jobb ötletük. Mindenesetre már javában forgatják a második részt a ráckevei kastélyban.
A helyszín új, a sztori a régi, csak kicsit modernizálva, tehát akinek az első bejött, a másodikban sem fog csalódni. A forgatáson jártunk. Videó.

Zimmer Ferit is utolérte a sorozatgyártás szelleme, az alkotók 12 év után úgy gondolják, erről a filmről is lehúzhatnak még egy bőrt. A folytatásnak Kálomista Gábor producer szerint semmi különleges apropója nincs, de miután szerinte mára kultuszfilmmé vált a Zimmer Feri a fiatalok körében is, nagy sikerre számít. Egyébként is idén ez a legjobb filmötletük.

A Zimmer Feri folytatása, a Szellem Feri (munkacím), a balatoni helyszín után most egy elhagyott romkastélyban játszódik. A magyar vendéglátás elé görbe tükröt tartó film bár annak idején közönségsiker volt (200 ezer néző), anyagilag mégis csupán nullszaldót hozott a készítőknek, akik most mégis bizakodóak. Ezért nézőhódítás céljából most a neves színészek mellé rejtélyes díszletet, és egy kis ezotériát kevertek.


Az első részben megismert Fikász család is halad a korral, a balatoni családi vendéglátásból átváltanak a manapság trendi kastélyszállóbizniszbe. Miután a család jutányos áron, pár ezer forintért hozzájut egy falusi kastélyhoz, azt hiszi, hogy egy kis tatarozás után magától dőlni fog a pénz. Persze a nagy üzleti tervük már az elején bedőlni látszik, révén hogy sehol egy vendég. Így Feri, a család esze kitalálja, terjesszék el, hogy szellemek kísértenek a kastélyban, úgy majd biztos tódulni fognak a vendégek. Ezt a zseniális ötletet hamar, amolyan Fikász család stílusban kivitelezik, nem túl szellemes megoldással, Feri éjszakánként egy lepedőt húz a fejére, és riogatja a vendégeket. Egészen addig, míg nem Ferinek egy igazi konkurenciája akad egy valódi szellem személyében…

A nagyobb médiafelhajtás kedvéért a film készítői, meghívták a sajtó képviselőit a ráckevei forgatásra. A hatalmas kastélyban a rengeteg újságíró és tévés percek alatt lerohanta a színészeket, hogy interjút készíthessen velük. Közben, valahol hátul, javában ment a forgatás, amibe mis is belekukkanthattunk. Némi bolyongás után, miután már kezdtük azt hinni, hogy itt nincs is filmforgatás, hanem valami szellemforgatás zajlik, végül az egyik hátsó teremben ráakadtunk a filmesekre, akik éppen Vilma (Pogány Judit) egyik jelenetét vették fel. A jelenet után Pogány Judittal beszélgettünk a Fikász családról, aki szerint a magyar vendéglátás, a bő egy évtizedben nem sokat változott, ahogyan a család is a régi.

Kálomista Gábor és a rendező Timár Péter, a már bevált főszereplőket kérte fel a folytatáshoz, csak a mellékszereplőket cserélték le. Így a Fikász család fejét, Ferit, most is Reviczky Gábor játssza, akinek filmbeli feleségét, Vilmát, Pogány Judit alakítja, lányukat, Rozit pedig Kovács Vanda. Az új részben szállóvendégként feltűnnek a közönség kedvencei, Schell Judit és Szabó Győző is, akik szellemrajongókat alakítanak a filmben.

A filmet 220 milliós költségvetésből forgatják, aminek a 20 százaléka még hiányzik, miután nemrégiben a Magyar Mozgókép Közalapítvány másfél milliárdos keretét zárolták. Kálomista Gábor azonban bízik abban, hogy a megítélt összeget megkapják. A FigyelőNetnek elmondta, addig azért fizetési gondjaik lehetnek, amiről a stábtagok is tudnak, de egy héttel a kezdés előtt a forgatást már nem mondták le. Hogy ez a befektetés megtérüljön legalább kétszer annyi, azaz 400 ezer nézőt kell becsalogatniuk a moziba, mint amennyit Zimmer Ferivel sikerült. A szponzorok egy része amúgy sem vár nyereséget. Kálomista szerint egy részük azért járult hozzá, hogy támogassa a magyar filmgyártást. Mások persze hasznot is remélnek.

Olvasói sztorik