Élet-Stílus

Goethe-érmet kapott Heller Ágnes

admin
admin

2010. 08. 28. 16:00

Heller Ágnes magyar filozófust Goethe-éremmel tüntették ki szombaton Weimarban. A Goethe Intézet ugyancsak kitüntette Fuad Rifka libanoni költőt és filozófust, valamint John M. Spalek amerikai kutatót.

A Goethe Intézet 1955 óta tüntet ki olyan személyiségeket, akik kiemelkedő érdemeket szereztek a német nyelv terjesztésében és a nemzetközi kulturális cserében, akiknek a munkássága tükrözi az intézet szellemiségét.

Az intézet a kitüntetés bejelentésekor azt is hangsúlyozta, hogy a magyar filozófus életművéért részesül a díjban. Több mint 40 szakkönyvet publikált, és ezekben tükröződik élete is, amelyre rányomta bélyegét a XX. század mozgalmas történelme: a nácizmus barbarizmusa, az 1956-os forradalom, majd ellenzéki szerepe. Heller Ágnest Lukács György kedvenc tanítványaként tartják számon.

A Goethe-érem a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjele. Az érmet korábban a költőfejedelem halálának évfordulóján, március 22-én adták át, de tavaly óta Goethe születésnapján tartják a díjátadó ünnepséget.

A díjnak már volt magyar kitüntetettje: megkapta Ligeti György zeneszerző, Kertész Imre Nobel-díjas író és Tandori Dezső író-költő is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek