Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – SZIN vagy Butch Cassidy

A nyár utolsó hétvégéjén is elsősorban fesztiválokat ajánlunk, amelyek közül kiemelkedik a SZIN, a Félsziget, a Vidor és a Zsidó Nyári Fesztivál, de Andy Warholt is nézhetünk 3D-ben, áttangózhatunk a városon és egy vega vasárnapi ebédet is bedobhatunk.

Péntek, augusztus 27.

A Szegedi Ifjúsági Napokon jó választásnak ígérkezik, hogy a nyarat egy nagy tombolással búcsúztassuk. A péntekre nosztalgiahullámot a Scootert és a Europe kelti majd leginkább, de a magyarok kicsit izgalmasabbaknak tűnnek, így a PASO, a Mystery Gang, az Erik Sumo és az Anima Sound System is húzza a talpalávalót. Emellett a Nájt Múvi névre hallgató program is tetszetős lehet, ami egyszerre nyújtja az éjszakai strandolás izgalmait és egy filmkulturális kalandtúrát. Tehát egy vízzel teli medence, ahol éjféltől változatos filmeket lehet nézni a vízben dagonyázva.

Kicsit távolabb is megéri elutazni a hétvégén. Ugyanis Erdélyben, Marosvásárhelyen fut a hétvége legnagyobb szabású bulija, a Félsziget. A csütörtökön indult és vasárnap záró fesztivál kedvéért először látogat Romániába az amerikai Korn, és az észak-ír Therapy?, a spanyol Ska-P, a finn The Rasmus vagy éppen a Tankcsapda, a Subscribe, a Pokolgép zenekarok is a zúzós vonalat erősítik. 4 színpad, 70 előadó, 30 sportág, film, színház, művészetek, bungee, katapult, kajak, strand: ez mind a marosvásárhelyi fesztivál.

Csupán egy hétig látható, exkluzív tárlattal várja az érdeklődőket a POP-ART hercegeként is ismert Andy Warhol életművének legismertebb darabjait felvonultatva a budapesti Szépművészeti Múzeum. A kiállítás különlegességét az egyes képek 3D-ben megjelenített változatai adják, amelyeket speciális szemüveggel lehet majd megtekinteni a világ legvékonyabb televíziójaként jegyzett készülékeken. Andy Warhol a huszadik század népszerű képzőművészeti irányzatának, a pop-artnak legismertebb képviselője, kinek erősen ellentmondásos, de felettébb ikonikus személyisége a mai napig foglalkoztatja a művészetpártoló, laikus közönség és a művészettörténészek többségét is. A művész a halála előtti időszakban az akkor induló 3D animációs technikákkal szerette volna létrehozni saját virtális képmását. Ez a kísérlet a technika akkori korlátai miatt végül nem valósulhatott meg. Most talán…

—-Szombat, augusztus 28.—-

A Művészetek Palotája évenként megrendezett swingfesztiválja New Orleanst választotta névadójának. New Orleans a tradicionális jazz, a ragtime és persze a swing otthona. Az idei fesztivál Benny Goodman és Django Reinhardt szellemét idézi meg a közönség számára: a Budapest Jazz Orchestra az amerikai swing reneszánszát képviselő Ken Peplowskit látja vendégül – a klarinétos-szaxofonos Peplowskit Benny Goodman hagyatékának egyik leghívebb őrzőjeként tartják számon méltatói. A Szalóky Béla vezetésével alakult Hungarian Swing Stars mellett a szintén amerikai Vaché fivérek közreműködnek: Warren Vaché trombitán és Allan Vaché klarinéton a 40-es évek aranykorának muzsikáját kelti életre; tapasztalataikat szintén Goodman zenekaraiban szerezték a 70-es években. A fesztivál utolsó napján a száz éve született francia virtuóz swing-gitárosnak, Django Reinhardtnak állít emléket a Joscho Stephan Trio. A két gitáros (apa és fia) által alapított együttes lenyűgöző virtuozitásával tiszteleg a francia gypsy jazz zsenije előtt.

Már a kilencedik alkalommal rendezik meg Nyíregyházán a Vidor Fesztivált, amely az egyik legnagyobb hazai összművészeti rendezvénnyé nőtte ki magát. Kilenc nap alatt 70 helyszínen mintegy 400 program zajlik majd, az idén várhatóan közel 180 ezer néző előtt. Zenei kínálata nemzetközi mércével mérve is rendkívül kimagasló, hiszen ez Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, ahol igazi világsztárokkal találkozhat a közönség, olyanokkal, mint a szaxofonkirály Manu Dibango, a zseniális afrikai zenész Bassekou Kouyate, a kiváló kínai együttes a Hanggai, a salsa amerikai szupersztárjai a La Excelencia, s egy friss felfedezett a Septeto Santiaguero Kubából. A meghívottak közül négyen első ízben lépnek fel Magyarországon s ők valamennyien csak erre az egyetlen koncertre érkeznek hazánkba.

Most indult a Zsidó Nyári Fesztivál is, amely a tavalyi hagyományteremtő kezdeményezés után, 2010-ben ismét könyv- és kézműves-vásárral jelentkezik a megújult Gozsdu udvarban. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban viszont koncertek lesznek. Többek közt a szombati Micvo Bár, amikor is a Cotton Club Singers egykori három meghatározó énekese, Szűcs Gabi, Kozma Orsi és László Boldizsár különleges számokkal készül, akiket a nagyközönség a zenekar megszűnése óta nem láthatott együtt színpadon. Ez alkalomból sem bízzák a véletlenre. A korábbi zenésztársaikkal egy hamisítatlan swinges cotton clubos estén a XX. Század könnyűzenéjének 13 zsidó szerzője dalait viszik színre.

—-Vasárnap, augusztus 29.—-

A Budapesti Tangó Fesztivál szervezőinek talán egy kis Buenos Aires-i szenvedélyt is sikerül majd idelopniuk a főváros utcáira. Az év legnagyobb tangó eseményén ugyanis egy egész napos Tangó Maratonra hívnak mindenkit a város különböző pontjaira táncolni. Nem kell gyakorlott táncosoknak lennünk, hogy beszálljunk, mert a kezdőknek külön ingyenes tanfolyamokkal is készülnek. Ha pedig kifulladnánk az Alexandra könyváruházban exkluzív tangófotó-kiállításon lehet kilihegni magunkat. Este fél nyolckor pedig érdemes átugrani a Klebelsberg Kultúrkúria kerthelyiségébe, ahol megnézhetjük, hogyan táncolnak az igazán profik a Tango Harmony koncertjén, akikkel az ország legjobb színpadi előadói lépnek fel. Egy ilyen egész napos tangózás után pedig, egy nem túl kellemetlen mellékhatással azért majd számolhatunk: másnap biztosan talán ellenállhatatlan késztetést fogunk érezni, hogy beiratkozzunk egy tangó tanfolyamra.

Szeged, Marosvásárhely és Nyíregyháza után Győrbe is érdemes ellátogatni a Győri Borhét, Borlovag és Gasztronómiai fesztiválra. Győr hangulatos belvárosi utcái ugyanis egybefüggő borozóvá, vendéglővé alakulnak át, ahol érdemes a nap folyamán végigenni, és inni, vagy legalábbis belekóstolni, amibe csak tudunk. A borozgatás mellett koncertekkel is várnak minket, este kilenckor, a Dunakapu téren, a Szerelem arcai musicalesten élvezhetjük, már valószínűleg némi bormámorban, Nagy Balázs, a Győri Nemzeti Színház művésze és vendégeinek musicalestjét.

A vasárnapi ebédet akár a Vegetáriánus fesztiválon is eltölthetjük a Pataky Művelődési Központban, ahol belekóstolhatunk a vegák ízvilágába. Az ingyenes ételkóstolás egy igazán jó alkalom, hogy válaszokat kapjunk, min élnek a húskerülők. Talán nem is csak salátán és rántott sajton. A gasztronómián túl rengeteg egészséges életmóddal kapcsolatos programmal készülnek a szervezők. Beszélgethetünk természetgyógyászokkal, és a szakmai előadások egyikén, az indiai eredetű, sorsunkat leíró pálmalevelekkel is megismerkedhetünk, és a kóstolás után jógázhatunk is. Este pedig Labant Csaba és Ada spanyol hangulatú koncertjével zárul a rendezvény, amolyan világbéke hangulatban.

—-Maradjak… Tévéajánló—-

Péntek, augusztus 27.
22:20
DUNA Televízió

Goodbye Bafana

Menjek vagy maradjak – SZIN vagy Butch Cassidy 1

A belga-dél-afrikai-angol-luxemburgi-olasz-francia-német filmdrámában Gregory Dél-Afrikában nő fel, gyerekkora helyszíne egy farm, ahol egyetlen társasága egy fekete kisfiú. Bafana a legjobb barátja lesz, egész nap együtt játszanak, tőle tanulja meg a helyi bennszülöttek nyelvét is. Ám ezt a gyerekkori barátságot a felnőtt férfi mélyen eltemeti a lelkében, hiszen maga is mereven hiszi és vallja az apartheid eszméit, a fehérek felsőbbrendűségét az őslakos feketék felett. Gregory kezdetben nem is sejti, hogy milyen nagy hatással lesz majd a gondolkodására és egész életére a gondjaira bízott Nelson Mandela…

Szombat, augusztus 28.
19:55
DUNA Televízió

Las Bandidas

Menjek vagy maradjak – SZIN vagy Butch Cassidy 1

1880, Mexikó. Sara (Salma Hayek), a gazdag bankár lánya és Maria (Penélope Cruz), a szegény farmercsalád sarja összefognak, amikor megjelenik Tyler Jackson (Dwight Yoakam), a New York-i hitelbank képviselője. A könyörtelen banktisztviselő egy csapásra tönkreteszi mindkét lány családját, amikor jogtalanul elveszi tőlük a földjeiket. Sara és Maria elhatározza, hogy pisztolyt ragadnak és bosszút állnak a családjaikat ért sérelemért.

Vasárnap, augusztus 29.
16:15
RTL Klub

Butch Cassidy és a Sundance kölyök

Menjek vagy maradjak – SZIN vagy Butch Cassidy 1

A két rokonszenves csirkefogó, Butch Cassidy (Paul Newman) és Sundance kölyök (Robert Redford) a vadnyugat legnépszerűbb rablói. Egy nagyszabású vonatrablás után a kifosztottak csapatot szerveznek a kézrekerítésükre. Miután üldözőik majdnem a halálba kergetik őket, a pénzzel és és a szépséges Ettával (Katharine Ross) Dél-Amerikába szöknek, ahol már hárman fosztják ki a bankokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik