Élet-Stílus

Federer megvédte címét

A svájci negyedszer diadalmaskodott a cincinnati tornán, a döntőben a remek menetelést bemutató Mardy Fisht győzte le nagy csatában.

A tavaszi-kora nyári szenvedés után jókorát pihenő egykori svájci világelső jó formában teniszezett az amerikai tornán, a honfitársát, Andy Roddickot az elődöntőben búcsúztató Mardy Fish-sel azonban neki is meggyűlt a baja.

Az amerikai remek heteket tudhat maga mögött. Sérülése nyomán majd 15 kilót fogyott, s ezzel jelentősen felgyorsult. Július óta 17 győzelem/2 vereség volt a győzelmi mutatója, s ezalatt tornát nyert Newpotban és Atlantában, miközben zsinórban öt (!) top10-es versenyzőt is legyőzött.

A torontói torna döntőjében Murray ellen veszítő Federer két óra, negyvenperces drámai küzdelemben kerekedett amerikai riválisa fölé – összehasonlításként a torna során addig mindössze három órát és 17 percet töltött a pályán. A remek szervájára alapozó – a torna során 87 ászt ütő – Fish az első játszmát rövidítésben nyerte: a felek 6:6-ig hozták adogatásukat, majd a tie-breakben Federer 5-4-re vezetett, amikor az idény során eddigi 23 rövidítéséből 18-at megnyerő hazai versenyző fordított.

A második játszma is hasonlóan alakult – de eltérő végkimenetellel. Ezúttal a svájci megrázta magát, s 7-1-re nyerte a tie-breaket, így az utolsó szettre maradt a döntés. 4.4-ig ekkor is úgy tűnt, hogy ráadásba torkollik az adok-kapok, ekkor azonban Federer megnyerte a találkozó egyetlen break-pontját, s 5:4-es vezetése után nem kegyelmezett.

„Talán ma egy kicsit fittebb voltam mint ő” – értékelt Federer. „Az elmúlt hetekben javult a játékom, s ez most is beigazolódott. Jól játszottam, akárcsak Mardy, de nekem jött ki a lépés. Kezd megtérülni a Wimbledon óta befektetett munka, s ez jó érzéssel tölt el.”

A svájci az Ausztrál Openen aratott diadala óta megszakítás nélkül három döntőt vesztett el, mestertornán legutóbb épp Cincinnatiben nyert; még 2009-ben. 63. tornagyőzelmével beérte a legendás svéd Björn Borgot, s ezzel ötödik a vonatkozó ranglistán, de csak egy a lemaradása a negyedik helyet birtokló amerikai Pete Samprasszal szemben. Az első helyen Jimmy Connors áll, 109 diadallal.

ATP Masters torna, Cincinnati
– 2,43 millió dollár, kemény borítás
Döntő:
Federer (svájci, 3.)-Mardy Fish (amerikai) 6:7, 7:6, 6:4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik