Élet-Stílus

Fish ismét döntőt játszhat

A címvédő Roger Federer szett-veszteség nélkül tudta le a ciprusi Markosz Bagdatisz elleni elődöntőt Cincinnatiban, a döntőben az amerikai derbit megnyerő Mardy Fish vár rá.

Federer gyakorlatilag meg sem izzadt Markosz Bagdatisz ellen. A nyolc között a spanyol Rafael Nadalt legyűrő ciprusi megszorongatni sem tudta a volt világelsőt, hetvenperces összecsapásuk alatt Federernek nem kellett break-pontot hárítania.

A svájci ellenben az első játszmában első adódó lehetőségét kihasználva vette el ellenfele adogatását, míg a másodikban 4:3-as állásnál törte meg a ciprusit. A 2005, 2007 és 2009 után negyedik diadalára hajtó teniszező a döntőben Mardy Fish-sel mérkőzik, aki igencsak drámai csatában jutott túl a legmagasabbra taksált amerikai, Andy Roddick ellen.

Az amerikaiak elődöntője a heves esőzés miatt ötvenperces késéssel kezdődött. Roddick kapta el jobban a fonalat, s mivel további egy óráig állt a játék az első szettben, Fish kizökkent ritmusából, amit riválisa – egyben gyermekkori barátja – ki is használt.

A második játszmában javult Fish fonákütése, s bár Roddick 5:2-re elhúzott, az újabb, mindössze hét percnyi szünet ezúttal előbbinek használt. A meccs során először elvette Roddick adogatását, s 6:6 után megnyerte a rövidítést.
„Az első kényszerszünet hasznomra volt, a második egyáltalán nem” – mélázott Roddick. „Ilyen az esőszünet. Pillanatokon múlhat, hogy ki hogyan szedi össze magát, mennyire koncentráltan tér vissza a pályára.”

A harmadik játszmában az erőre kapó Fish játéka érvényesült. Gyorsan elhúzott 3:0-ra, s onnan – a frusztrációja miatt az ütőjét is földhöz csapó – Roddick már nem tudott visszakapaszkodni, kettejük mérlege ugyanakkor még mindig számára kedvező (9-3), igaz, a legutóbbi két mérkőzést elvesztette. A nyáron remekelő, tizenhét találkozójából tizenhatot megnyerő Fish Newport és Atlanta után újabb döntőt játszhat, az előző kettőt megnyerte.

„Még sohasem éreztem olyan jól magam a pályán mint mostanában, s az önbizalmam, s ennek következtében a játékom sem volt még jobb” – áradozott az amerikai. „Igyekszem megjegyezni, hogyan csinálhattam, a nyári győzelmekből kell merítenem a továbbiakban is.”

Cincinnati, férfi torna, elődöntő:
Roger Federer (svájci, 3.)-Bagdatisz (ciprusi) 6:4, 6:3
Mardy Fish (amerikai)-Roddick (amerikai, 9.) 4:6, 7:6, 6:1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik