Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Nemzeti Összekenyerezés vagy Pánik

A hosszú hétvégére a Nemzeti Összekenyerezés Programját, - és Bobby McFerrin-koncertet, Mesterségek Ünnepét, Naplegendát, valamint nyírbátori, őrségi, szombathelyi fesztiválokat ajánlunk.


A nyírbátori, augusztus 18-22 között megrendezett AzFeszt az egyik legérdekesebb rockfesztivál a túltelített hazai piacon. Különlegességét a helyszín adja, ami nem más, mint a helyi gyógyfürdő. Áztatni magunkat a forró vízben, mondjuk a Depresszió zúzására vagy a Bëlga bohóckodására készülve, az nem mindennapi élmény.

Szombathelyen az ugyancsak vasárnapig tartó Savaria Történelmi Karnevál vette 19-én kezdetét, amikor is időutazásra, izgalmas karneválozásra vagyunk hivatalosak. Hagyományőrző csoportok, római légiók katonái, gladiátorok, kelta harcosok, íjászok, középkori bajvívók, zászlóforgatók lepik el ilyenkor a város utcáit. E mellett tüzes játékok, “rabszolgavásár”, pajzán színpadi komédia, és egy sor fellépő csalogatja az érdeklődőket.

péntek, augusztus 20.

Az A38 Hajón az ünnepre és az új időkre való tekintettel megvalósul „A Nemzeti Összekenyerezés Programja”. A „magyarbulikat” évről évre megrendező BrakeCsokkerz DJ kollektíva tagjai rendre egy-egy nemzeti ünnepet vesznek célba, hogy annak hátán felkapaszkodva lángoló fáklyaként emeljék magasba az elmúlt hónapok során felszínre hozott ismeretlen magyar kislemez-ritkaságokat és a már emblematikussá vált Csokker-himnuszokat. Örömünnepet jelent ez mindazoknak, akik kíváncsiak rá, melyek az elmúlt nyolcvan év azon hazai poplemezei, amelyeket a hajdani kultúrpolitika, vagy pallérozatlan közízlés a megérdemeltnél sokkal mostohábban kezelt.

A Noise Life csapata most augusztus 20-án még egy okot ad az ünneplésre, ugyanis elhozza a milanói fidget félisteneket, a Crookerst a Dürer Kertbe. A duó 2003 óta létezik, és a kemény, de mégis dallamos akkor még kevesek által ismert fidget house-zal írták be magukat az underground köztudatába. Minden electro buli alapkelléke a “Thunderstruck” (AC/DC), és a “Fancy Footwork” (Chromeo) remix is az ő nevükhöz fűződik.

Az amúgy is zúzósabb programjairól híres nyírbátori AzFeszten pénteken igazán beindul a gyógyvíztől áztatott metálfrizurák rázása. Olyan előadók fogják mindezt kikövetelni, mint a Subscribe, a Fish!, az amerikai Madball, de olyan finomságok is feltűnnek, mint a Bëlga, vagy a Kerekes Band.

A hétvégén érdemes elzarándokolni az Őrségbe is, mert ott éppen a „szerek és porták fesztiválja”, a Hétrétország zajlik. A rendezvényt úgy hirdetik, hogy „Természetből a java – művészetből a magva, nyitott porták, nyíltszívű emberek értelmes szórakozás miegymás…” Ez a miegymás önmagában is sokat ígér. Mondjuk, hogy az Őrség Kapolcsáról van szó, amin pénteken, például olyan igazi zenei kuriózumokra bukkanhatunk, mint Écsi Gyöngyi Énekelt imádsága a veleméri templomban, vagy a Hajnóczy-Garaczi est az őriszentpéteri Pajtaszínházban.

—-szombat, augusztus 21.—-

E hét szombaton a kedvenc programunknak az Az én kis falum: Ispánk nevű fiatal ispánki népzenészekből álló zenekar, amely (hol máshol?), az ispánki művelődési házban játszik. Tényleg tud valamit az őrségi Hétrétfesztivál. Őriszentpéteren például Ferenczi Györgyöt és a Rackajamját, ugyanott két házzal arrébb a Mentés Másként Triót csíphetjük el.

A Living Colour 1988-as megalakulása óta nem kisebb bandákra volt bevallott hatással, mint a Rage Against The Machine, vagy a Sevendust. Pályafutásuk során begyűjtöttek már két Grammy-díjat, valamint több jelölést is. A jazz, hard rock és metal elemeit ötvöző együttes ezúttal Nyírbátorba látogat el. Az AzFeszten elcsíphetjük még a Depressziót, az Óriást, a Superbuttot, a Vertigót, vagy a svéd Scar Symmetryt, az amerikai Polar Bear Club-ot.

A Margitszigeten a Magyar Állami Népi Együttes adja elő a Nikola Parov és Mihályi Gábor nevével fémjelzett Naplegendát. Ezzel a táncos produkcióval az alkotók valami egészen eredeti, eddig nem látott látvány- és hangzásvilágot hoztak a hazai és külföldi táncszínházi előadások palettájára. Friss, kreatív, szellemében 21. századi táncszínházi előadásról van szó, amely a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát.

—-vasárnap, augusztus 22.—-

Egy igazi világsztárt köszönthetünk a Syma csarnokban, immár harmadszor lép fel Magyarországon Bobby McFerrin. A tízszeres Grammy-díjas művész egyike a zenei világ született zsenijeinek, az egyik legismertebb énekes-improvizátor, akit, ha máshonnan nem, a “Don’t Worry, Be Happy” című dalról mindenki ismer. Több mint 20 millió lemeze kelt el, és közös munkái Yo-Yo Mával, Chick Coreával, a Bécsi Filharmonikusokkal és Herbie Hancockkal a klasszikus zene és a jazz nagykövetévé emelték. McFerrin a zenei körökön kívül együttműködött még Jack Nicholsonnal, a táncos Savion Gloverrel, Robin Williams-szel és Billy Crystallal – a két kitűnő komikussal – és nézőközönségek tucatjaival szerte a világon. 2010 tavaszán új lemezt jelentetett meg, erre építi mostani turnéját.

Augusztus 20. és 22. között lezárják a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszát, hogy zenei kalandozásra invitálják a szervezők a fővárosaikat és persze a turistákat a Kárpát-medence tájain. Vasárnap érdemes kimenni a Lánchídhoz, mert ott Ferenczi György, a Maszkura és a Tücsökraj, a Magashegyi Underground és Karen Caroll váltja egymást a színpadon.

Ha már ott vagyunk, érdemes átmenni a hídon, és felmenni a várba is, hiszen most van a Mesterségek ünnepe is. A történelmi környezetében kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait. Megismerhetjük a fafaragók, gyékényszövők, kovács, fazekas, hangszerkészítő, szövő, hímző, kékfestő, csipkeverő, nemezkészítő, szíjgyártó, kerékgyártó, kádár, kosárfonó, tojásfestő, mézeskalács-készítő mesterek titikait. És persze lesz kirakodóvásár, gyerekprogram, táncház, valamint koncertek, előadások. Vasárnap például a Fabula Rasa, a Dutar, a Csík Zenekar és a CimbaliBand koncertezik.

—-Mozi, kiállítás—-

Mozi

Mr. Nobody


Menjek vagy maradjak – Nemzeti Összekenyerezés vagy Pánik 1

Jaco van Dormael különös filmje a 20. és a 21. század között, különböző időzónákban, de egyazon szereplő életében játszódik. Nemo Nobody hétköznapi életet él feleségével, Elise-vel és három gyermekükkel, mindaddig, amíg egy napon a valóságra ébred idős öregemberként, 2092-ben. Mr Nobody a maga 120 évével a legidősebb ember és egyben az utolsó halandó is a Földet benépesítő új és halhatatlan emberi faj tagjai között. Ám ez úgy tűnik, nem igazán izgatja őt, az egyetlen kérdés, amely foglalkoztatja, hogy valóban azt az életet élte-e, amely számára a legmegfelelőbb volt; valóban azt a nőt szerette-e, akit neki szántak és azokat a gyerekeket nevelte-e, akiket kellett. Most csak az a célja, hogy megtalálja erre a választ.

Kiállítás

“A művészettől az életig” – Magyarok a Bauhausban

Menjek vagy maradjak – Nemzeti Összekenyerezés vagy Pánik 1

A XX. század első felének legjelentősebb művészeti intézményét, a Bauhaust és alkotóinak munkásságát bemutató, mintegy félezer műtárgyból álló kiállítást a pécsi Janus Pannonius Múzeumban tekinthetjük meg.

—-Tévéajánló—-

péntek, augusztus 20.

Menjek vagy maradjak – Nemzeti Összekenyerezés vagy Pánik 1

Kiváló magyar filmekkel jelentkezik az ünnepi estén több csatorna is a – kötelező – István, a királytól és Hídembertől az 1949-es, Soós Imre által megformált Lúdas Matyiig. Lesznek könnyedebb filmek, mint az utóbbi évek egyik legjobb vígjátéka, a Csak szex és más semmi, vagy az elmúlt esztendő meglepetés musical-filmje, a szintén kiváló vígjátéknak is tekinthető Made in Hungária.

szombat, augusztus 21.
Tv2, 22:00

Overnight


Menjek vagy maradjak – Nemzeti Összekenyerezés vagy Pánik 1

Török Ferenc filmjének főszereplője Péter, a léha, könnyed életet élő sztárbróker. Miközben a nagy pénzek igézetében él, a magánélete üres, kiégett, a házassága tönkrement. Egyik nap aztán minden megváltozik. Miután egy ismeretlen lány mellett ébred, taxiba ül, hogy beérjen a reggeli piacindításra. Ekkor tudja meg, hogy a legnagyobb német ügyfele úgy döntött, kiviszi az országból a befektetését, amelyre fix hozamot ígért. Egyedül csak Péter tudja, hogy nincs fedezet mögötte. A csapásoknak azonban nincs vége. Ismeretlen feladótól pozitív terhességi tesztet kap. Egyetlen napja van arra, hogy megszerezze a pénzt, és kiderítse, ki a gyermeke anyja.

vasárnap, augusztus 22.
Viasat3, 22:05

Pánik

Menjek vagy maradjak – Nemzeti Összekenyerezés vagy Pánik 1

Till Attila saját forgatókönyvéből rendezte első filmjét, amit – bár megosztotta a közönséget – érdemes megnézni. Kiváló poénokkal, izgalmas látványvilággal tartja fenn a figyelmet végig, még ha néha kissé le is ül a történet. A sztori főszereplője Zsuzsi, aki harminc éves korára mindent elért, amire csak nő vágyhat: jól fizető állása, szép autója, saját lakása van, és fülig szerelmes a barátjába. Aztán egy szép napon kiderül, hogy pánikbetegsége van. Amikor a szerelme is elhagyja, Zsuzsi önként bevonul a Pánik Klinikára. Itt a terapeuta Dr. Berger Berta veszi kezelésbe. Úgy tűnik, hogy a klinika falain túl sem mindenki teljesen normális. Zsuzsi anyja, Elli és barátnője, Ilona leküzdhetetlen vásárlási- és kalandlázban ég, Ilona lánya betegesen félti a kisgyermekét, Zsuzsi öccse pedig szeretne az anyján segíteni. A film legnagyobb érdeme a pörgős dialógok mellett a kiváló epizódszerepek sokasága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik