Élet-Stílus

Stockholmban vendégszerepelnek az agyagkatonák

admin
admin

2010. 08. 19. 10:37

Nyolc Csin-dinasztia és több mint száz Han-dinasztia kori agyagkatona vendégszerepel augusztus végétől a stockholmi Kelet-Ázsiai Múzeumban.

A stockholmi kínai nagykövetség kulturális konzulja szerint az eddigi “legnagyobb kulturális cserére” kerül sor a két ország között. Mint mondta, az északi térségben idén megemlékeznek a Kína és Svédország között hatvan éve létrejött diplomáciai kapcsolatokról.

A múzeumban – a Csin- és Han-dinasztiabeli agyagkatonákat is beleértve – összesen háromszáz kínai kulturális műkincset tekinthetnek meg a látogatók augusztus 27-től január 16-ig – közölte a konzul.

A Sanhszi tartományból származó híres szoborhadsereg bemutató darabjait a Kelet-Ázsiai Múzeum földalatti kiállítóterében helyezik el. Svéd sajtójelentés szerint a látogatók sokkal közelebbről tanulmányozhatják majd őket, mint a korábbi londoni kiállításon vagy akár a Hszien város közelében fekvő eredeti helyszínen.

Az agyagkatonák 1984-ben már megfordultak egyszer Svédországban.

A terrakotta hadsereget 1974-ben tárrák fel Hszien mellett. A páratlan leletet négy évvel később mutatták be először a közönségnek. Az ember nagyságú agyagkatonákból álló hadsereget a Kr.e. 259-210 között uralkodó első kínai császár, Csin Si-huang rendelte meg síremlékébe. Összesen több mint nyolcezer 180 centiméternél magasabb katonát találtak a régészeti kutatás során. Más uralkodók is folytatták a Csin-dinasztia idején elkezdett hagyományt, és az agyagkatonák egészen Kr.u. 220-ig készültek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.