Élet-Stílus

Harci kutyákkal telnek meg a menhelyek

A bécsi kutyajogsi ellentmondásos hatásai: míg sok gazdi szinte azonnal kiváltotta az engedélyt, vannak harcikutya-tulajdonosok, akik ehelyett inkább menhelyre viszik a négylábút.

Az osztrák fővárosban július elsejével vezették be azt a rendelkezést, amely engedélyhez köti a “harci kutyaként” besorolt fajok tartását. Ez azt jelenti, hogy a gazdiknak vizsgát kell tenniük arról, hogy tudnak bánni a kutyával. A kutyajogsit elméleti és gyakorlati vizsga után állítják ki, ám a vizsgán kívül sok gazdit távol tart a jogsi borsos ára: 7000 forintnak megfelelő euró.

A harcikutyák-listájára összesen 11 kutyafajta került fel, többek között a pitbull-terrier, a masztiff és a rottweiler. A statisztikák szerint az új szabály az 53000 bécsi kutyatulajdonosból legalább 2500-at érint. Azok, akik már régóta tartanak ilyen kutyát egy évet kaptak, hogy megszerezzék az engedélyt, azok azonban, akik újonnan tartanának harci kutyát csupán 3 hónap türelmi időt kapnak.

A rendőrség azt reméli, hogy csökken a harci kutyáknak nevezett fajtákhoz köthető támadások száma, a jelenlegi évi hétszázról háromszázra. Ezzel egyidőben a bécsi állatmenhely máris panaszkodik: szerintük a kutyajogsi bevezetésével megsokszorozódott a leadott kutyák száma, főleg harci kutyákat adnak le a tulajdonosok. Alexandra Willer, a telep vezetője a Kurier című lapnak elmondta, hogy ezek a fajták hamarosan komoly gondot jelentenek majd, mint rámutatott, ellentétben a többi fajtával, aminek könnyü gazdát találni, egy hétéves pitbull például senkinek sem kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik