Élet-Stílus

Hallássérült fiatalok: a zenelejátszók miatt?

Az elmúlt 15 évben jelentősen megnőtt a hallássérült fiatalok száma: ma már szinte nincs is olyan osztály, ahol ne lenne legalább egy-két érintett tanuló.

A kutatók tanulmányukban az 1990-es és 2000-es adatokat vetették össze, így kapták az ijesztő eredményeket. Kiderült, hogy az elmúlt 15 évben jelentősen megnőtt a hallássérült fiatalok száma, ami azt jelenti, hogy ma már minden ötödik fiatalt érinti a probléma. A kutatók szerint ez annak a következménye, hogy sokan nem veszik komolyan azt, mekkora veszélynek vannak kitéve, ha szünet nélkül maximális hangerőn hallgatják a zenét.

A tanulmány szerzője, Josef Shargorodsky szerint baj az is, hogy a fiatalok egy része nem is tud a már kialakult hallássérüléséről, pedig ez akár a tanulmányaiban is akadályozhatja: nehézséget okoz a nyelvfejlődésben, sőt a tanulásban is. Azt, hogy tulajdonképpen mi okozza a hallássérült esetek számának növekedését, egyelőre még a szakértők sem tudják pontosan, épp ezért nem szögezték le azt sem, hogy a zenelejátszók, vagy iPodok állnának a háttérben.

Josef Shargorodsky ettől függetlenül hangsúlyozta, hogy a zenejátszók lehalkításával csökkenthető a kockázat.

Egy Los Angeles-i szakértő szintén arra buzdította a veszélyeztetett korosztályt, hogy csökkentse a hangerőt, és rendszeresen iktasson be szüneteket a zenehallgatásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik