Az alkoholfogyasztás és pikkelysömör közti összefüggést már korábban is megfigyelték. Szakértők rámutattak, hogy az alkohol többféleképpen is elősegítheti a kór kialakulását: serkenti a bőrben az egyik sejttípus osztódását, valamint a gyulladásos folyamatokban részt vevő vegyületek termelődését.
A Brigham and Women’s Kórház kutatói vizsgálatuk során arra jutottak, hogy a pikkelysömör szempontjából a vörösbor, a fehébor, sőt a light sör fogyasztása sem növeli a rizikót. Ezzel ellentétben jelentősen, majdnem a kétszeresére emelkedett a pikkelysömör valószínűsége azoknál a nőknél, akik ötnél is több sört ittak hetente. A dolog hátterében a kutatók a glutént sejtik, szerintük ez az anyag, ami összefüggésben áll a pikkelysömörrel és a sör alapanyagában, az árpában is megtalálható.
Éppen ezért a kutatók azt javasolják, hogy azok a nők, akiknél a pikkelysömörrel kapcsolatban más kockázati tényező is fennáll, csak alkalomszerűen és mértékkel fogyasszanak normál sört.