Élet-Stílus

Megújul a sümegi vár

A munka során hatezer négyzetméternyi kőfalazatot kell kijavítani, ehhez 2500 négyzetméter állványt kell felépíteni, majd elbontani. Fel kell újítani a kertet, és kétszáznál több új lámpára is szükség van.

Egyetlen ajánlattevőként a tapolcai SZ-L BAU Építőipari és Kereskedelmi Kft. végezheti el a Sümegi vár komplex rehabilitációját nettó 497 és fél millió forintért.

Az idén februárban jelentették be, hogy a közép-dunántúli operatív program keretében kiírt, a Régió arculatát meghatározni képes turisztikai vonzerők támogatása címet viselő pályázaton a sümegi önkormányzat 682 millió forintot kapott a vár integrált turisztikai felújítására. A Sümeg Város Önkormányzata által kiírt nyílt közbeszerzés eredménye a legutóbbi Közbeszerzési értesítőben jelent meg.

A sümegi vár fejlesztésére összesen 822 millió forintot fordítanak, a felújítás során a kisbástya védőtetőt kap, tervezik a felvonóhíd rekonstrukcióját, az Öreg-torony alsó termében a panoptikum fejlesztését, valamint a kápolna külső-belső felújítását, a nyílászárók cseréjét. A jelenlegi ajándékbolt helyén kap helyet a lovagterem, ahol fegyverkiállítást rendeznek be, hogy a 16-17. századból származó szúró- és vágófegyvereket bemutassák.

A projekt részét képezi még hangosító- és fénytechnikai berendezések beszerzése, úgynevezett audioguide rendszer kiépítése. Emellett biztosítják a mozgáskorlátozottak feljutását is a várba – közölte Papp Imre várkapitány a bejelentéskor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik