Élet-Stílus

Ha nincs pénz, gyerek sincs

Amíg nem tudnak megfelelő anyagi biztonságot teremteni, addig a férfiak inkább várnak a családalapítással.

Egyre több országban okoz gondot az alacsony népességnövekedés. Többek között hazánkban is: az Európai Unió tavalyi adatai szerint 2009-ben nálunk született a legkevesebb gyerek. Egy friss tajvani kutatás alapján elmondható, az ázsiai országban is komoly gondokat okoz az alacsony népességnövekedés, amiért elsősorban a leendő édesapákra nehezedő anyagi nyomás a felelős.

A fiatal tajvani férfiak ugyanis nem mernek addig gyereket vállalni, amíg anyagi helyzetüket nem érzik rendezettnek. Sokan először csak a negyvenes éveik elején válnak apává, ami anyagilag több szempontból is problémás időszak. Ekkor már nemcsak gyermekeiket kell ellátniuk, hanem saját, idősödő szüleiket is segíteniük kell, sőt nem árt felkészülniük saját nyugdíjas éveikre sem.

A népességnövekedésre vonatkozó adatok Magyarországon is meglehetősen ijesztőek: a KSH adatai szerint a magyar népesség 1981 óta folyamatosan fogy. A szakértők szerint az alacsony gyerekvállalási kedvet a felsőoktatási expanzió és a bizonytalan munkavállalási lehetőségek okozzák. Főleg a nők bizonytalanok: attól tartanak, hogy ha teherbe esnek, elveszítik a munkájukat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Ha nincs pénz, nincs gyerek (Nők Lapja Café)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik