Élet-Stílus

Csendes ökoforradalom a Szigeten

Nyolcezer kilométeres európai biciklitúráján a Szigetet is útba ejtette a Silent Revolution (Csendes forradalom) San Francisco-i zenekar, amely szombaton lépett fel a fesztiválon. A hangosításhoz az áramot kerékpárjaik segítségével állították elő, és a koncerten az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is nyeregbe pattant.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis kitartóan tekert a szombat délutáni hőségben, hogy minél többen hallhassák a környezettudatos együttes koncertjét. A zenészek nem csupán a hangosítást biztosítják pedálmeghajtással. A lehető legkevesebb károsanyag-kibocsátással járják a nyári európai fesztiválokat, így például a turnébuszról is lemondtak a klímavédelem érdekében, és kerékpárral szállítják az összes holmijukat, csellóval, dobfelszereléssel együtt.

A Szigeten az amerikai nagykövetség támogatásával léptek fel. „Az Obama-kormányzat számára kiemelten fontos az alternatív energiaforrások és a fenntartható fejlődés ügye” – mondta Eleni Tsakopoulos Kounalakis. A nagykövet szerint „a Sziget a legjobb buli egész Európában”, és kiváló alkalmat teremt arra, hogy elérjék az embereket, bemutassák az amerikai kultúrát és világlátást.

Ugyanezt emelte ki a Civil szigeten már harmadik éve működő nagykövetségi sátor vezetője, Váli Mónika is, aki szerint a fesztivál a legjobb lehetőség arra, hogy elérjék az egyik legfontosabb célcsoportot, a fiatalokat. Olyan témákat is körbe lehet járni a Szigeten, amelyekkel nem biztos, hogy minden nap találkoznak a fesztivál látogatói – mondta a szervező. Ezek között van például a tolerancia, a kulturális különbségek elfogadása és tisztelete, amit az idén roma zenészek segítségével igyekeznek közelebb vinni a magyar fiatalokhoz – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik