Élet-Stílus

Utáljuk, mégis használjuk

A légkondicionálók használatát főleg a férfiak tartják indokoltnak, míg a nők az egészségre káros hatásuk miatt aggódnak.

Kánikula idején egyáltalán nem meglepő, hogy a többség beindítja a klímaberendezést. Arra a kellemes hűsítő hatás mellett viszont már kevesen gondolnak, hogy a berendezésnek negatív hatása is van: rengeteg energiát fogyaszt, szemkiszáradást, sőt megfázást okozhat. Egy villámfelmérésből kiderült, hogy a 18-64 évesek kétharmada választja a hűsölésnek ezt a formáját: elsősorban 25 és 35 év közötti fővárosiak.

A felmérésből kiderült, hogy a hol sem mindegy: legtöbben az autóban használják, minden második válaszadó a munkahelyén, vagy az iskolában bújik a légkondicionáló alá a kánikula elől. Otthon csak minden 4. megkérdezett használja a hűsítő berendezést. Érdekes, hogy annak ellenére, hogy a többség használta és használja is a légkondit, jellemzően negatívan értékelik a hasonló berendezéseket. 60% szerint a nyári hónapokban túlzásba viszik a használatát, 42% pedig meg van győződve, hogy túl sok energiát fogyaszt.

A legelutasítóbb korosztály a 18-24 éveseké: szerintük a klíma túl sok áramot fogyaszt, épp ezért a néhány hetes kánikula miatt fölöslegesnek érzik a beszerelését. Meglepő, hogy az autóban mégis éppen ők ragaszkodnak hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik