Élet-Stílus

Nagy nyári sörteszt

A sörgyárak és kereskedők által a tesztre beküldött 16 tétel jó része világos sör volt, de „becsúszott” néhány kakukktojás: egy fehér, egy félbarna és egy vörös sör. „Hibás” sörökkel nem találkoztak az ítészek, a végső sorrendet az ízlésbeli különbségek döntötték el.

Bár a minták a világos söröknél többféle kategóriából (minőségi, prémium, közép) érkeztek, alapvetően igen hasonló színvonalú és minőségű tételek voltak. A szakértők szerint létezik egy európai átlag, melynek a sörgyárak megpróbálnak megfelelni, ám úgy tűnik ez a sokszínűség rovására is megy. Az Élelmiszer Online sörtesztjében a kóstolt italok közül alapvetően kevesen próbáltak meg ezen felülemelkedni. A világos sörök között ennek köszönhetően végül a cseh Zlatopramen ért el kiugróan magas pontszámot: összetettségével, nagyobb testével, zamatosságával, kiegyensúlyozottságával nyerte meg a bírálókat. A második helyen a Heineken végzett, nem sokkal megelőzve a többieket.

A bírálók magasabbra értékelték azt, ha egy-egy tételnek saját arca volt, de előnyt jelentett a nagyobb test, élénkebb-intenzívebb illat, frissesség is. Emellett a sörök értékelésében komoly szerep jut a szénsavtartalom mennyiségének és finomságának, illetve a kesernyés-savanykás ízek összhangjának is. Gyakran előfordult, hogy a sör kesernyéssége teljesen különállóan, az utóízben jelentkezett, de a savanykás ízek dominanciája csak az egyik sörkülönlegességnél számított erénynek.

Két sörkülönlegességre külön kitért a teszt: a belga Blanche de Bruxelles és a Satan Red nagy előnnyel indult, mert teljesen más kategóriát képeztek. Előbbi citrusos-bodzás gyümölcsösségével, üdítő összhatásával, míg utóbbi tüzességével, összetett aromavilágával, nagy testével hódított.

A részletes eredmények, a gyöztesek értékelése és további információk, érdekességek az Élelmiszer Online Nagy Nyári Sörpróba című cikkében.

TOVÁBBI AJÁNLOTT LINKEK:
Minden, ami sör
Ilovebeer a sörblog

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik