Élet-Stílus

Kipakol a Kispál egykori dobosa

Michael Zwecker a Kispál korábbi dobosa szerint nem miatta, hanem Kispál András egészségi állapota miatt indult meg a lejtőn a zenekar, amely a hétfői koncerten végül elbúcsúzott a közönségtől. Villáminterjú.

A Kispál és a Borz alapító tagjaival készült riportunk után a zenekar egykori dobosa, Michael Zwecker kereste meg szerkesztőségünket. Mint jelezte, úgy érzi, hogy Kispál András és Lovasi András a mi cikkünkben, és több más médiumban megjelent interjúban is sokat torzított azzal a korszakkal kapcsolatban, amikor ő volt a zenekar dobosa. Nem ünnepet akarunk rontani, de úgy látjuk, árnyaltabb képet kaphatunk a Mike-korszakról, ha az ő verzióját is közreadjuk.

Jó dobos-e Mike?

Míg a mi cikkünkben Lovasi csak arról beszélt, hogy Mike “egy nagy tévedés volt”, és miatta a régi számokat kellett gyakorolni, addig az Indexnek adott interjújában mond bántóbb dolgokat is az egykori dobosról: “Mike nem volt túl jó dobos, ezért edzenünk kellett. A teljes repertoárt bevágtuk, a Kispál életművét elkezdtük feldolgozni, meg kellett tanulnia 150 dalt. Emiatt állandóan próbáltunk napi 8-10 órát. Ekkor már jelentkeztek a kommunikációs és egyéb problémák.”

Zwecker szerint nyilvánvaló, hogy 2002-ben, a zenekarba kerülésekor a nulláról indulva kellett megtanulnia a dalokat. Amerikából jött, egyedül a Holdfényexpressz albumot ismerte, ezért az elején sok munka volt összehozni az alapműsort. „Elég viccesnek hangzik az is, hogy például mindig összekevertem a Húsrágót meg az Autók a tenger felé című számot” – mondta a FigyelőNetnek. 2004-ben azonban már nem miatta döcögött a szekér, addigra jól ment neki már minden szám. Zavarja, és a tények eltorzításának tartja, amikor azt állítják, miatta oszlott fel a zenekar.

Milyen torzítások jelentek meg a Mike-korszakról, illetve te hogyan látod, a zenekar múltjában miben csúsztattak még az együttes alapítói?

Főleg az a gondom, hogy mostanában több interjúban, cikkben olvastam arról, hogy miattam kellet sokat próbálni, mert “nem voltam túl jó dobos”. Ez súlyos torzítás. Épp most küldtem a zenekarnak egy emailt, amiben emlékeztetem őket: én voltam az, aki erősen ellenezte az A38-as antológia koncerteket. Gyakorta mondogattam akkoriban, hogy minek élünk a múltban, amikor előre kell nézni. A menedzsment és Lovasi is ebben az időben kezdte érezni, hogy nemcsak dobosnak tartom magamat, hanem partnernek.

2004-ben a Kispál és a Borz együttes (balról jobbra Lovasi András, Dióssy Ákos, Michael Zwecker és Kispál András) kapta a Pécs Város Művészeti Díját (Fotó: MTI/ Kálmándy Ferenc)

2004-ben a Kispál és a Borz (balról jobbra Lovasi András, Dióssy Ákos, Michael Zwecker és Kispál András) kapta a Pécs Város Művészeti Díját (Fotó: MTI/ Kálmándy Ferenc)

Egyébként valóban sokat próbáltuk a régi számokat, de nem miattam, hanem az A38-as visszatekintő sorozat miatt. A fiúk nem emlékeztek a saját régi számaikra, és nekik is újra kellett tanulni majdnem mindent. A vége az lett, hogy sokak szerint én és Dióssy szerepeltünk a legjobban. A zeneileg gyenge pont Kispál volt abban az időszakban. Ha ezt tagadnák, hazudnak. Nem akarom bántani Kispált, mert soha nem volt személyes problémám vele, de nagyon nyílt téma volt akkoriban, hogy “Mit fogunk csinálni szegény Kispivel?”.

Kispi egészségügyi állapota 2004-ben nagyon megromlott. Azért álltunk 2005 januárjában, hogy felépüljön. Ekkor csinálta Bandi a Kiscsillagot. Van is egy 2005-ös emailem, amiben Lovi hívott az “új zenekaromba”. Mondtam neki, ha azt írta volna, hogy “zenekarunk”, igent mondok.

Más bandákkal összehasonlítva milyen volt az együttesben játszani?

Eddig olyan szerzőkkel dolgoztam, akik előre írt dalokkal érkeztek a próbákra. A Borz inkább amolyan kovácsműhely volt. Bandi nehezményezte is, hogy azt mondtam róla: ő nem szerző, hanem kovács, aki összerakja az ötleteket, és aztán a végén a sajátjának látja a győzelmet, mint Napóleon a csatatéren.

Szerinted miért lett vége a Kispál és a Borznak?

Elsősorban azért, mert Kispál megbetegedett, és 2002-ben már nem érdekelte a zenélés. 2004-től rosszul is játszott a legtöbb koncerten. A 2004-es lemezfelvételeknél gyakran Lovi meg Dió mutatta neki, mit csináljon.

Ráadásul Kispál betegsége miatt Lovasi a Kiscsillagba fektette az energiáit. Nem volt jó vele zenélni. De például Lecsóval jó volt. Őt nagyszerű embernek tartom, aki szeret is zenélni. Persze Lovasi is szeret, de Kispál az utóbbi években szerintem csak azért maradt, mert jó üzlet volt neki a banda. Nem gondolom, hogy pénzéhesek lennének, de nekik is élniük kell valamiből. Lovi igényes ember, de 2006 óta főleg az életszínvonal fenntartásáról szólt számára a történet.

Hogyan rúgtak ki? Milyen ma a kapcsolatod Lovasival és Kispállal?

Lovasi sms-ben rúgott ki. Ez tény, amit ő sem tagadna. Azóta se beszéltem vele. Nem is jött el a találkozóra, amit a Radiohead-koncert előtt tartottunk a 2006-os Szigeten, és amelyen Kispi, Dió, a menedzsment és én beszéltünk a kirúgásról és a hogyan továbbról. Ismétlem: sms-ben rúgott ki. Szép.

Felvetődött, hogy részt veszel a búcsúkoncerten?

Nem volt szó arról, hogy játsszam.

Kimentél a koncertre?

Terveztem, hogy kimegyek, mert a kisfiam és a feleségem szerette volna, és persze én is kíváncsi voltam. De végül annyira dühbe gurultam, hogy tudtam, úgyse élvezném.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik