Élet-Stílus

Európában van a legtöbb emlőrákos

Mintegy 1,4 millió nőnél diagnosztizáltak mellrákot 2008-ban a világon - derült ki az International Agency for Research on Cancer legújabb kutatásából.

A nemzetközi rákkutató szervezet által hétfőn közzétett GLOBOCAN 2008 tanulmány rámutat arra, hogy 1975-ben még csak 500 ezer esetet jegyeztek.

Az 1,4 millió mellrákos eset az újonnan diagnosztizált daganatos betegségek 11 százalékát, és a nőknél megállapított daganatos betegségek 23 százalékát teszi ki. Amennyiben ilyen ütemben folytatódik a növekedés, 2030-ra 2,1 millióra emelkedhet a mellrákos betegek száma – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Az ilyen típusú megbetegedések aránya Európában a legnagyobb, utána következik Ausztrália és Új-Zéland, valamint Észak-Amerika. A legkevesebb az ilyen típusú megbetegedés Közép-, és Kelet-Afrikában, Kelet-, Dél-, és Közép-Ázsiában, és Közép-Amerikában.

A szemléletesség kedvéért: Nyugat-Európában majdnem ötször akkora eséllyel betegszenek meg a nők, mint Kelet-Afrikában. Miközben Nyugat-Európában 100 ezer nőből 90-nél állapítottak meg emlőrákot, addig 100 ezer kelet-afrikai nőből 19-nél diagnosztizálták a kórt.

A mellrák világszerte a leggyakoribb oka a nők daganatos betegség miatti halálozásának. Több mint 450 ezren halnak meg évente emiatt, ez 14 százaléka azoknak a haláleseteknek, amelyek a nőknél a daganatos betegségekkel hozhatók összefüggésbe.

A megfigyelt esetek emelkedése összefügg az iparosodással, a városiasodással és a korai felismerés lehetőségével. A betegség a fejlett országokban gyakori, főként az európai államokban és az Egyesült Államokban, de növekvőben van a fejlődő és fejletlen régiókban is, ideértve Afrikát, Ázsia nagy részét és Latin-Amerikát is.

A jelentés a http://globocan.iarc.fr honlapon olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik