Élet-Stílus

Kétszer annyi halat eszünk, mint amennyit szabad lenne

admin
admin

2010. 08. 07. 16:45

Az az EU-s polgár, aki hetente többször eszik halat, július 10. óta nem fenntarthatóan cselekszik. A brit New Ecomonics Foundation és a Pew Environment Group amerikai környezetvédelmi szervezet létrehozott egy EU-s halkalendáriumot, amelyben szembeállították a fenntarthatóan kifogható, illetve tenyészthető halmennyiséget a fogyasztással. Eszerint pedig az európaiak kétszer annyi halat esznek, mint lehetne.

Az uniós halászflották az egész világot körbejárják halért, és ez az EU-s polgárok ökológiai eladósodásához vezet – magyarázta Mike Walker, a Pew Environment Group kommunikációs menedzsere a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint. Szerinte az uniós halászati jogot alapjaiban kellene megreformálni, fenntarthatóvá tenni ezzel a halászatot.

Az európaiak erőteljesen függnek az Európa határain kívüli halaktól, és ez egyre súlyosabb gondot okoz. Így másoktól vesszük el a halat, pedig a világ halállományait már így is teljesen vagy legalábbis nagyrészt kiaknázzák.

Mivel az EU halpiaca világszerte a legnagyobb, a fejlődő országokból származó exportra is igényt tart. Így azonban ott is megnövekszik a túlhalászás. Az orvosok tanácsai, miszerint egészségügyi okokból javasolt kevesebb húst és több halat fogyasztani, csak tovább növelik a keresletet.

A szervezet által kitűzött cél olyan jogi helyzet megteremtése, amely lehetővé teszi, hogy az EU-s polgárok lelkifurdalás nélkül vásárolhassanak halat, biztosak lévén abban, hogy azzal nem tizedelik tovább a halállományokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.