Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Ördögkatlan vagy Az ágyban

A Sziget előtti időszámítás utolsó hétvégéjén szintén fesztiválokat ajánlunk leginkább az Ördögkatlantól Erdőbényéig és a Zemplénig, Siófoktól a Bánki tóig. A partiarcoknak meg a Sun Goes Down 2010 gigabulit.

péntek, augusztus 6.

E hét végén a Villány-környéki „Bermuda-háromszögben” az egyik leghangulatosabb fesztivál dübörög”: az Ördögkatlan. Koncertek, színházi előadások, képzőművészet, irodalom, gyermekprogramok szerdától vasárnapig. Pénteken például Kisharsányban Rutkai Borit és a Specko Jednót, és az ánglius blueslegendát, Ian Siegalt, Nagyharsányban a Técsői bandát és a Budapest Bárt, Palkonyán pedig Elsa Valle-t és a Kalagort csíphetjük el.

A partiarcoknak a Cafe del Rióban a helyük, ahol a holland Bingo Players, és a német Jerome Isma-Ae gondoskodik a talpalávalóról. A Bingo Players az utóbbi két év egyik legfelkapottabb producer párosát takarja, akik kezdetben csak Hollandiában voltak ismertek. Egész addig, amíg a Touch Me című slágerük világhírűvé nem tette őket. Ez a zene hetekig vezette a Beatport-listát, az összes neves rádión és zene tv-n toplistás lett és talán nem volt olyan DJ, aki ne játszotta volna. “Bármilyen zene amihez hozzányúl jobb, energikusabb lesz és szebben fog szólni” – ezt mondják viszont Jerome Isma-Ae-ről, aki a jövő egyik nagy tehetsége lehet. Jerome egyedi hangzásvilága nehezen megfogalmazható, valamiféle átmenet a trance, a house és a progressive house között.

Sárváron a Nádasdy kastélyban a Tankcsapda zúz többek közt, Ajakon, – a szörnyű nevű Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztiválon – a Beatrice és a KFT. A nyári álmát alvó fővárosban is találhatunk azért mazsolákat: például Cseh Tamás-estet tart a Vodku a Tündérgyárban, a Balaton a Kertemben lép fel, Pikó és Bandája pedig a Vármegyeházán.

szombat, augusztus 7.

Az Ördögkatlan Fesztiválon szombat este Cseh Tamásra emlékezik Kátai Zoltán, Víg Mihály, Másik János, Takáts Eszter, Berecz András, a Singas Project zenekar és a kaposvári színművészeti főiskola ifjú növendékei. De fellép a Técsői Banda, a török BaBa ZuLa és a Ghymes is.

A másik – másért – hangulatos programdömping helyszínét megkapjuk, ha középpontosan tükrözzük az Ördögkatlant, körülbelül Lajosmizsére. A Bor, Mámor, Bénye Fesztivál az erdőbényei kertekbe invitálja a vendégeket. Ez a rendhagyó, több helyszínen zajló fesztivál olyannak mutatja be a zempléni borvidék kultúráját, amilyen az itt élők szerint lehetne és lesz is. A bor, a helyi gasztronómia mellett kiváló zenékkel is csábítják a látogatókat. Szombaton például többek közt a Hot Jazz Band, Gryllus Vilmos, az El Tactico Grande, a Forgó együttes és a Nap band játszik.

A siófoki Coke Club Ferry Corsten látja vendégül Hollandiából. Fénynyalábok és lélegzetakasztó tűzijáték társaságában több tízezer ember énekli torkaszakadtából legutóbbi slágereit – valahogy így néz ki egy átlagos előadói estje az említett úriembernek. 2010 ismét nagyratörő ütemtervet hoz a folyton megújuló, de ezzel együtt választott műfaja mellett mindmáig kitartó trance altábornagy életében, aki új válogatásalbummal jelentkezik.

Nem messze e tetthelytől, a hajóállomáson a Stefánia Fesztivál keretében lép színpadra a Kistehén zenekar, a Ladánybene 27, az Apáti Dixieland Band, és a Balkán Fanatik. Egy másik tónál, a gyönyörű, nógrádi Bánki-tónál pedig az Eric Sumo Band tűnik fel.

Budapesten a Cha-Cha-Cha Teraszon a Sun Goes Down 2010 elnevezésű gigaparti keretében két színpadon, tíz dj, extra hangtechnika és bővített bárpultok várnak mindenkit. Fritz Kalkbrenner live show nyit nyolctól, majd a német Matthew Styles bukkan fel és a budapesti underground: Yvel and Tristan, Pöli, Polarize, Andre, Roofio, Subotage, Tempo, Kornel és Roland Handrick.

vasárnap, augusztus 8.

Talán vasárnap lesz a legizgalmasabb Ördögkatlan-program: Kisharsányban az osztrák Grooveheadz Orchestra mutatja be műsorát, amitől a „szíved táncol és lelked szvingel”. Olyan tiszta zenét játszanak, amely után füleink az unalmas slágerlisták miatt sóvárognak. Minden koncertjük teltházas, ahol lemezeiket rendszerint elkapkodják. Természetes, hogy a zenei sajtó egyszerre megdöbben és rajong izgalmas zenéjükért. De érdemes még belekukkantani a programfüzetbe, mert például Palkonyán a Csík Zenekar húzza, Nagyharsányban Víg Mihály és Luis Viktor lép fel.

Erdőbényén bohócműsor és „Fröccs szeminárium” lesz, de nem messze innen már beindul vasárnapra a Zempléni Fesztivál. Itt elsősorban a minőségi komolyzene (más néven szomorúzene) van évek óta terítéken, de például vasárnap Szerencsen a Benkó Dixieland Band játszik, Sárospatakon pedig a Zemplén Dixieland Blues és Jazz Nap veri fel a Rákóczi-vár nyugalmát.

A Zöld Pardonban a Magashegyi Underground, Siófokon a Budapest Bár, a Bánki tónál a Malacka és a Taho lép fel.

Mozi

Menjek vagy maradjak – Ördögkatlan vagy Az ágyban 1

Jó mágusok viaskodnak a mozikban a világuralomra törő rosszakkal (A varázslótanonc), beszélő kutya- és macskaügynökök pedig egy kopasz, gonosz cirmossal (Kutyák és macskák – A rusnya macska bosszúja). Láthatjuk még, hogyan érnek célba félszázados irományok és érzelmek (Levelek Júliának), és megnézhetünk egy üdítően jól sikeredett tévésorozat-adaptációt (A szupercsapat). Heti filmpremierek.

bővebben>>

Tévéajánló

péntek, augusztus 6.
m2, 22.35

Az ágyban

Menjek vagy maradjak – Ördögkatlan vagy Az ágyban 1

Egy olcsó motel szobában Daniela és Bruno együtt töltik az éjszakát. Alig ismerik egymást, hiszen csak néhány órája találkoztak egy buliban. Két idegen, akik szeretkeznek. Két idegen, akik beszélgetnek az életükről. Két idegen, akik egyetlen éjszaka alatt megismerik egymást. Emlékek és álmok, igazság és hazugság, félelem és vágy, hűtlenség és őszinteség, szeretet és gyűlölet fonódik egymásba azon az éjszakán. A szavakon keresztül lelki társakká is válnak, de a napfelkelte első fényével megváltozik minden. A német-chillei film igazi nyári mozi, nem túl súlyos, ám kicsit vicces.

szombat, augusztus 7.
m1, 22.40

Az igazság fogságában

Menjek vagy maradjak – Ördögkatlan vagy Az ágyban 1

Atom Egoyan, két kiváló alakításra – Kevin Bacon, Colin Firth – épülő izgalmas, meglepő drámáját 2005-ben Casnnes-ban Arany Pálmára jelölték. Nem véletlenül. A történet a tévé hőskorába repít vissza, amikor az amerikai lazaságot megjelenítő Lanny Morris és az angol eleganciát képviselő Vince Collins sikeres komikusduót alkotott. A korszak népszerű sztárjaként Lanny és Vince mindent és mindenkit megkap, amit és akit csak akar. Az arany életnek akkor alkonyul be, amikor a páros hotelszobájában fiatal nő holttestére bukkannak. Noha a két sztár alibije sziklaszilárd, és a rendőrség is segítőkésznek bizonyul a kellemetlen eset gyors lezárásában, a két művész karrierje megtörik: soha többé nem lépnek fel együtt.

vasárnap, augusztus 8.
Duna Tv, 21:00

Félix és Rose


Menjek vagy maradjak – Ördögkatlan vagy Az ágyban 1

Jean Reno és Juliette Binoche jutalomjátékában a férfi az idegösszeomlás határán van, de ezt semmi pénzért sem vallaná be. A nőnek, először életében, kinyílik a szeme és rájön, hogy az élete teljes kudarc. A nőnek van egy telefonja, de azt a film harmadik percében a WC-be ejti. A férfinak is van egy telefonja és azt a nő kölcsönkéri. Utazunk, de nem repülünk, s az éteren át így beszélünk. Vidám film, de miközben jókat derülünk, az a bizonyos gombóc csak nő a torkunkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik