Élet-Stílus

Hogyan maradjunk frissek a volán mögött?

Nyaraláskor gyakran kelünk útra hosszú monoton autópályákon, bizsergetően lágy bágyadtságot hozó nyílegyenes utakon.

Az első méterek még izgalommal telnek, aztán – ha nem egyedül ülünk autóba – lassan mindenki elszunnyad és leereszt. A sofőr nem csatlakozhat közéjük, ő éber figyelemre van kárhoztatva. Ilyenkor jönnek a különböző taktikák, tippek és trükkök az ébren maradásért.

A Vezess.hu összeállítása szerint a legjobb megoldások között van a váltott vezetés, a lehúzott ablak vagy légkondicionáló, a hangosan hallgatott zene, illetve a sok mozgással színesített, gyakori megállás. Ha már beállt a pár másodperces bóbiskolási időszak, a friss levegőn tett guggolás, hajlítás, nyújtás aranyat érhet, persze hirtelen, húzódást okozó mozdulatok nélkül.

Használhat még az evés (rágás közben kevesen képesek elaludni), valamint természetesen a kávé és/vagy energiaitalok is.

Ha azonban már semmi sem segít, jó tudni, hol van az a pont, amikor tényleg félre kell állni aludni. A bajban egy telefonos headsethez hasonló, pár ezer forintért kapható kis eszköz segíthet: ez az elalvás pillanatában – a fej szükségszerű előredőlését érzékelve – figyelmezteti a sofőrt.

Hogy milyen egyéb módszereket találtak ki az elalvás elleni harcra és az ebből fakadó veszélyekre a különböző autógyártók, elolvasható a Vezess.hu “Hogyan maradjunk frissek a volán mögött?” című teljes összeállításából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik