Élet-Stílus

Mexikói döntős a Libertadores-kupában

A mexikói Guadalajarának mindössze hat meccset kellett játszania ahhoz, hogy bejusson a legrangosabb dél-amerikai kupasorozat döntőjébe.

A mexikói Guadalajara jutott be elsőként a Libertadores-kupa döntőjébe, miután az elődöntő visszavágóján 2-0-ra győzött a chilei Universidad de Chile otthonában.

A meccs elején Omar Bravo révén két komoly helyzetet is elpuskázott a mexikói csapat, amely a 22. percben Xavier Baez jól eltalált távoli lövésével szerezte meg a vezetést.

A félidő hajrájában aztán „feltámadt” a hazai csapat, Jose Contreras és Rafael Olarra azonban csak a felső lécet találta el. A szünet után, egészen pontosan az 55. percben Jonny Magallón már pontosabban célzott: a mexikói válogatott védő a hazai kapus bravúrja után közelről talált be, egyszersmind beállította a 2-0-s végeredményt.

A Guadalajara a második mexikói együttes, amely bejutott a Libertadores-kupa döntőjébe azután, hogy a közép-amerikai ország klubjai 1998-ban csatlakoztak a legrangosabb dél-amerikai kupasorozathoz. A Cruz Azul 2001-ben menetelt el a döntőig.

A rendőrségnek bőven volt dolga

A mérkőzés előtt, alatt és után 356 embert állított elő a rendőrség zavargások miatt. Már a meccset megelőzően 289 személyt kísértek be az őrszobákra, náluk drogot, különböző lőfegyvereket, késeket találtak. Többeket lopáson értek, mások szinte az eszméletvesztésig leitták magukat. A mérkőzés alatt a bengálitüzekkel tönkretették az új futópályát. A meccsre 40 ezer jegyet adtak el, de legalább 45 ezren voltak.

Guadalajarának mindössze hat mérkőzése volt a fináléig vezető úton, ugyanis csak a kiesési szakaszban kapcsolódott be a küzdelembe a San Luis csapatával együtt.

Ennek az az oka, hogy a nevezettek tavaly kénytelenek voltak visszalépni, miután a H1N1-járvány kitörése miatt az ellenfeleik nem voltak hajlandóak Mexikóban játszani.

A mexikói szövetség kilátásba helyezte, hogy klubjai soha többet nem indulnak el a sorozatban, de a „békesség kedvéért” Guadalajara és San Luis automatikusan helyet kapott a mostani kiírásban a legjobb 16 között. A Guadalajara élt is a lehetőséggel, a 2005-ben és a 2006-ban elveszített elődöntő után ezúttal bejutott a fináléba.

Copa Libertadores, elődöntő, visszavágó:
Universidad de Chile (chilei)-Guadalajara (mexikói) 0-2 (0-1)
Gól: Baez (22.), Magallón (55.)
Továbbjutott: a Guadalajara, 3-1-gyel.

További program
Elődöntő, visszavágó:
Sao Paulo(brazil)-Internacional (brazil), augusztus 4. (1-1)

Döntő:
Augusztus 11. és augusztus 18.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik